X

Αποφυλάκισε 758 στρατιώτες ο Ερντογάν

Επικοινωνιακά παιχνίδια από τον Τούρκο πρόεδρο, με το βλέμμα στη Δύση κι εν μέσω του πογκρόμ εκκαθαρίσεων.

Ant1news

 


Οι τουρκικές αρχές αποφυλάκισαν, το Σάββατο, 758 στρατιώτες που είχαν τεθεί υπό κράτηση μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος, μετέδωσαν κρατικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, την ώρα που ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι θα αποσύρει τις μηνύσεις εναντίον όσων τον είχαν εξυβρίσει, σε μια πρωτοφανή κίνηση επίδειξης «ενότητας».  

Περισσότεροι από 60.000 άνθρωποι έχουν τεθεί υπό κράτηση, έχουν μεταταχθεί ή απολυθεί καθώς φέρονται να συνδέονται με την απόπειρα πραξικοπήματος.  

Το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή μετέδωσε ότι οι 758 στρατιώτες αφέθηκαν ελεύθεροι μετά τις συστάσεις των εισαγγελικών αρχών αφού ανακρίθηκαν και έδωσαν καταθέσεις. Υπό κράτηση παραμένουν 231.  

Ο Ερντογάν, εν τω μεταξύ, επικαλούμενος το αίσθημα «ενότητας» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα ανακοίνωσε  ότι θα αποσύρει όλες τις μηνύσεις σε βάρος προσώπων που τον προσέβαλαν, στοχεύοντας, όπως εκτιμά το Ρόϊτερς, να καταλαγιάζει τις σφοδρές επικρίσεις από τη Δύση καθώς συνεχίζονται οι εκκαθαρίσεις στην Τουρκία και ο υπουργός Εσωτερικών Τσαβούσογλου προαναγγέλλει δημοψήφισμα για την επαναφορα της θανατικής ποινής..  

Οι εισαγγελικές αρχές είχαν ξεκινήσει έρευνες για περισσότερες από 1.800 υποθέσεις εναντίον προσώπων που εξύβρισαν τον Ερντογάν, από τότε που κατέλαβε τον προεδρικό θώκο το 2014. Μεταξύ των κατηγορουμένων βρίσκονταν δημοσιογράφοι, σκιτσογράφοι ακόμα και παιδιά.  

Το Σάββατο, πάντως, 56 υπάλληλοι του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Τουρκίας απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους στο πλαίσιο των ερευνών για την απόπειρα πραξικοπήματος, όπως μετέδωσε το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο HaberTurk. Ανάμεσά τους, περισσότεροι από 20 στενογράφοι που τέθηκαν υπό κράτηση.  

Οι αριθμός των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα που απομακρύνθηκαν από τις θέσεις τους μετά την απόπειρα πραξικοπήματος υπερβαίνει τις 66.000, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.