X

Καταδικάζει την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία ο Α/ΓΕΕΘΑ των ΗΠΑ

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας η επίσκεψη του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Ντάνφορντ στην Τουρκία.

Ant1news

Ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ καταδίκασε το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου στην Τουρκία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα, που ξεκίνησε σήμερα, ενώ ταυτόχρονα επανέλαβε τη σημασία της στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για την ασφάλεια της περιοχής, σύμφωνα με την αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Τον Αμερικανό στρατηγό υποδέχθηκε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στην πρωθυπουργική κατοικία, ενώ ο Ντάνφορντ θα έχει και επαφές με τον Τούρκο ομόλογό του, Χουλουσί Ακάρ.

Ο στρατηγός Ντάνφορντ ήρθε μέσα στον πανικό στην Τουρκία, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε σύνδεση των ΗΠΑ με την απόπειρα πραξικοπήματος των “γκιουλενιστών”, σχολιάζει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ”, η οποία παράλληλα εστιάζει στις “σκανδαλώδεις ομολογίες” -όπως τις χαρακτηρίζει- του Αμερικανού στρατηγού Τζόζεφ Βότελ, ο οποίος είχε δηλώσει ότι οι γκιουλενιστές που επιχείρησαν το πραξικόπημα είναι σύμμαχοι των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “Τζουμχουριέτ”, ο Τούρκος Α/ΓΕΕΘΑ, Χουλουσί Ακάρ, θα ρωτήσει τον Ντάνφορντ εάν είχε γνώση της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, πληροφορία που γνωστοποίησε ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη χθεσινή του συνέντευξη στο δίκτυο ATV. Μάλιστα, η “Χουριέτ”, μετέδωσε πως οι πραξικοπηματίες φέρονται να προσπάθησαν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά με τον στρατηγό Ντάνφορντ στις 15 Ιουλίου, προκειμένου να του ζητήσουν υποστήριξη, αλλά δεν τα κατάφεραν επειδή απουσίαζε στο Αφγανιστάν.

Λάδι στη φωτιά έριξε ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σχολιάζοντας τις αποκαλύψεις για εμπλοκή των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος. «Να γνωρίζετε τη θέση σας. Στέκεστε στο πλευρό των πραξικοπηματιών. Στην πραγματικότητα, οι πραξικοπηματίες βρίσκονται στη χώρα σας, τους τρέφετε», είπε χθες ο Ερντογάν στο κανάλι ATV. Ακόμη πρόσθεσε ότι «οι χώρες και οι ηγέτες που ενδιαφέρονται για την κατάσταση των πραξικοπηματιών, αλλά δεν ενδιαφέρονται για το δικαίωμα επιβίωσης του λαού μας δεν είναι φίλοι μας».

Μετά την ολοκλήρωση των επαφών του, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ, Τζόζεφ Ντάνφορντ θα επιστρέψει στη ΝΑΤΟϊκή βάση του Ιντσιρλίκ και αύριο θα αναχωρήσει από την Τουρκία.