X

“Μαχαιριά” 90 δις δολαρίων στην Τουρκία από την απόπειρα πραξικοπήματος

Άδεια τουριστικά θέρετρα από “τσουνάμι” ακυρώσεων. Αύξηση των προσφυγικών ροών. Φήμες για να απόπειρα πραξικοπήματος μέχρι τα μέσα Αυγούστου.

Ant1news

“Μάτωσε” η τουρκική οικονομία εξαιτίας της απόπειρας πραξικοπήματος, καθώς εκτός από πολιτικό το κόστος ήταν και μεγάλο για τον τουρισμό της γειτονικής χώρας.

Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές, υπολογίζεται πως χάθηκαν περίπου 90 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς παρατηρείται “τσουνάμι” ακυρώσεων στις κρατήσεις και πολλά τουριστικά θέρετρα είναι άδεια, αφού εύλογα οι τουρίστες φοβούνται να ταξιδέψουν στην Τουρκία.

Αύξηση των προσφυγικών ροών

Μετά την απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία, αυξήθηκαν όμως και οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στο Αιγαίο.

Με βάση τα επίσημα στοιχεία της Άγκυρας, μετά την εκδήλωση του αποτυχημένου πραξικοπήματος, ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών διπλασιάστηκε, φθάνοντας τους 1.170.

 

“Προφητεία” για νέο χτύπημα των “Γκιουλενιστών” στις 14 Αυγούστου

Εννέα μήνες και δέκα ημέρες πριν από την απόπειρα πραξικοπήματος  είχε κυκλοφορήσει μία διαφήμιση της γκιουλενικής εφημερίδας “Ζαμάν”, η οποία σήμερα ερμηνεύεται στην Τουρκία ως… προφητική.

«Ξεκινάει με σειρήνες πάνω από την Κωνσταντινούπολη και καταλήγει σε ένα μωρό που γελάει, το “Γκιουλέν Μπεμπέκ” (σημαίνει στα τουρκικά “το μωρό που γελάει” αλλά η λέξη “Γκιουλέν” παραπέμπει στο όνομα του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ σφοδρού πολέμιου του Ερντογάν. Αυτό που λέγεται τελευταία στην Τουρκία είναι ότι ουσιαστικά είχαν προαναγγείλει το πραξικόπημα.

Η διαφήμιση της “Ζαμάν” αποτέλεσε, όμως, το έναυσμα για να ξεκινήσουν όλοι να μελετούν τα μηνύματα του Φετουλάχ Γκιουλέν, προσπαθώντας να τα αποκωδικοποιήσουν. Τώρα πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν πως από το τελευταίο βιντεοσκοπημένο μήνυμα Γκιουλέν προκύπτει ότι το “δεύτερο χτύπημα” που αναμένεται να κάνει ο ιμάμης θα γίνει στις 14 Αυγούστου.

 

Τον τρόμο σπέρνει ο δήμαρχος της Άγκυρας

Ανησυχία έχουν προκαλέσει οι δηλώσεις του δημάρχου της Άγκυρας, Μελίχ Γκιοκτσέκ, ο οποίος όταν ρωτήθηκε αν αναμένεται δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος, απάντησε πως οι μυστικές υπηρεσίες έχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για το τι πρόκειται να ακολουθήσει.

Μεταξύ άλλων είπε πως αναμένονται επιθέσεις ταυτόχρονα από το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος σε διάφορα σημεία της Τουρκίας, τα οποία θα εκμεταλλευθούν οι “Γκιουλενιστές” για να επιχειρήσουν ένα νέο πραξικόπημα.

Εκστρατεία στο εξωτερικό κατά του Φετουλάχ Γκιουλέν

Αντιπροσωπεία, που απαρτίζεται από μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της τουρκικής Βουλής πραγματοποιεί επαφές σε ΗΠΑ, Γαλλία και Βέλγιο για να ενημερώσει τις αρμόδιες αρχές τους για τις εξελίξεις έπειτα από την απόπειρα πραξικοπήματος.

 

Έφοδος της τουρκικής αστυνομίας στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας

Άνδρες της τουρκικής αστυνομίας πραγματοποίησαν έφοδο στο Εθνικό Συμβούλιο Επιστημονικής Έρευνας, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο NTV, στο πλαίσιο του μαζικού “πογκρόμ” που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα στον απόηχο του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Μεγάλος αριθμός ανθρώπων συνελήφθη κατά την αστυνομική επιχείρηση κατά του Tubitak, σύμφωνα με το NTV.