X

Ιστορική ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης (βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης  η ενθρόνιση του Μητροπολίτη Βαρθολομαίου. Ήχησαν οι καμπάνες μετά από 94 χρόνια στη Σμύρνη.

Ant1news

Στη μοναδική ελληνορθόδοξη εκκλησία που έμεινε αλώβητη από τη  Μικρασιατική καταστροφή και μάλιστα με εντολή του Κεμάλ Ατατούρκ, στον Άγιο Βουκόλο στη Σμύρνη, έγινε η πρώτη ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σμύρνης Βαρθολομαίου, το Σάββατο.

Όπως είναι φυσικό, εκατοντάδες πιστοί από την Ελλάδα και την Τουρκία συνέρρευσαν, δημιουργώντας ένα κλίμα συγκίνησης, χαράς, αλλά και ελπίδας, για την ιστορική στιγμή.

Πρόκειται για την πρώτη ενθρόνιση Μητροπολίτη στη Μητρόπολη Σμύρνης, μετά το βάναυσο θάνατο του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου το 1922.

Οι τουρκικές Αρχές επέτρεψαν την τοποθέτηση καμπάνας και αυτή ήχησε για πρώτη φορά μετά από 94 χρόνια, κατά την άφιξη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Ο νέος Μητροπολίτης Σμύρνης  αναφέρθηκε στην ιστορία και την παράδοση της Σμύρνης, στη σχέση της Ορθοδοξίας με τη γη της Ιωνίας, ενώ δήλωσε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι, η ποιμαντορία του θα στηριχτεί στα παραδείγματα των προκατόχων του.

Αναγνωρίζοντας την ιστορική ευθύνη που του αναλογεί ο κ. Βαρθολομαίος υπογράμμισε ότι θα έχει στενή συνεργασία με τα μικρασιατικά σωματεία της Ελλάδας αλλά και την Ορθόδοξη Κοινότητα της Σμύρνης προκειμένου η άλλοτε κραταιά Μητρόπολη της Ιωνίας να ανασυσταθεί από τις στάχτες της.

Άναψε η λυχνία της Ιωνίας

Στη σταθερή προσήλωση της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας να ανασυστήσει τις επαρχίες της, αναφέρθηκε στην αντιφώνησή του ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος, σύμφωνα με το politischios.gr. Όπως είπε αυτό δεν γίνεται για τυπικούς αλλά ουσιαστικούς λόγους, καθώς έτσι κρατείται άσβηστη η φλόγα του γένους και των παραδόσεων.

Ο ίδιος ευχαρίστησε τις Τουρκικές αρχές για τη στήριξη στο έργο του Πατριαρχείου υπογραμμίζοντας την πολύτιμη βοήθεια των αρχών της Σμύρνης.

Σήμερα κατεβαίνουν από όλες τις γειτονιές

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ομιλία του Θεοφιλέστατου επισκόπου Ερυθρών κ. Κυρίλου. «Σήμερα, δεν είμαστε μόνοι μας. Σήμερα έρχονται από όλες τις γειτονιές της Σμύρνης, παλιοί και νέοι και τραγουδάμε τραγούδια χαράς. Τραγουδάμε παλιά και νέα ρεμπέτικα», είπε λίγο πριν προσφέρει στον νέο Μητροπολίτη μία μητροπολιτική ράβδο.

Στην λαμπρή τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο Υφυπουργός Τ. Κουίκ, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γ. Αμανατίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Β. Λεβέντης, ο Κ. Σκανδαλίδης ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ,  οι προξενικές Αρχές της Ελλάδας στη Σμύρνη, ο Βουλευτής Χ. Αθανασίου και ο πρώην Βουλευτής Π. Βογιατζής, ο Καρδινάλιος της Σμύρνης, ο Δήμαρχος Σμύρνης και εκατοντάδες πιστοί από όλη την Ελλάδα.