X

Κιλιτσντάρογλου για Λωζάνη: Δεν μπορεί ο ΠτΔ να ξεστομίζει τέτοια λόγια

Επίθεση στον Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Του ζήτησε να διαβάσει Ατατούρκ. Πώς αντιδρά ο τουρκικός Τύπος.

Ant1news

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νέες του δηλώσεις χθες το βράδυ στο CNN Türk, απαντώντας στο επίκαιρο θέμα της δήλωσης Ερντογάν περί Λωζάνης, συνέστησε στον Τούρκο Πρόεδρο να διαβάσει το αυτο-βιογραφικό βιβλίο του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ ‘Nutuk – Ο Μέγας Ρητορικός’.

«Δεν μπορώ να το χωνέψω ότι αμφισβητήθηκε τόσο απρεπώς και για πρώτη φορά στην ιστορία μας η Συνθήκη της Λωζάνης. Είναι η αιτία ύπαρξης της Τουρκίας. Εγώ δεν λέω στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διαβάσει τα σχολικά βιβλία ιστορίας, τα οποία δίνουν επιφανειακές μόνο πληροφορίες, αλλά, αν θέλει να μάθει για τη Λωζάνη, ας διαβάσει μόνο το ‘Νουτούκ’ του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ. Και δεν χρειάζεται να το διαβάσει όλο το βιβλίο. Τις 30 πρώτες σελίδες, αν διαβάσει, αρκούν. Κανένας δεν μπορεί να προδίδει την ιστορία. Ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν μπορεί να εκστομίζει τέτοια λόγια», είπε ο Κιλιτσντάρογλου.

Ο τουρκικός Τύπος για τη Συνθήκη της Λωζάνης

Το θέμα συνεχίζει να απασχολεί την επικαιρότητα της Τουρκίας και σήμερα και σε αρκετές εφημερίδες συνεχίζει να είναι πρωτοσέλιδο, αλλά κυρίως στις αντιπολιτευόμενες και αριστερές-κεμαλικές εφημερίδες.

Ο τουρκικός τύπος ‘ανακαλύπτει’ σήμερα τα 17 νησιά που έχει ‘καταλάβει’ η Ελλάδα και εστιάζει στην σκληρή απάντηση Κιλιτσντάρογλου στον Ερντογάν αλλά και στις ελληνικές αντιδράσεις για τη δήλωση περί Λωζάνης.

Αυντινλίκ

 

Εσύ έδωσες 17 νησιά

Το ολοσέλιδο πρώτο φύλλο της εφημερίδας αποτελείται από έναν χάρτη του Αιγαίου, στον οποίο είναι μαρκαρισμένο με κόκκινο τα νησιά που –κατά την εφημερίδα- ανήκουν στην Τουρκία και τα έχει καταλάβει η Ελλάδα

Σοζτζού

Η Ελλάδα κατέλαβε 17 νησιά μας

Η εφημερίδα παραθέτει συνέντευξη του ενός Τούρκου αξιωματικού του στρατού, ο οποίος εξηγεί ότι το 2004 το ΑΚΡ έδωσε τα νησιά αυτά στην Ελλάδα, τα οποία είναι 17 συν μία βραχονησίδα και είναι απέναντι από τα παράλια της Τουρκίας, το Αϋδίνι και τη Μούγλα.

Μάλιστα λέει ότι σε ένα από τα νησιά αυτά κατέφυγαν δύο πραξικοπηματίες μετά την 15η Ιουλίου, αλλά δυστυχώς η Τουρκία δεν έστειλε το στρατό της να τους συλλάβει γιατί εκεί υπάρχει πλέον ελληνικός στρατός.

 

Τζουμχουριέτ

Η καρέκλα που κάθεσαι είναι χάρη στη Λωζάνη

Ο Κιλιτσντάρογλου χαρακτήρισε ‘προδοσία’ τα λόγια του Ερντογάν

 

Χουριέτ

Κιλιτσντάρογλου: «Υποστηρίζεις μήπως τη συνθήκη των Σεβρών;»

 

Σταρ

Ελλάδα: Η Λωζάνη δεν μπορεί να αμφισβείται

Σε άλλο άρθρο της εφημερίδας στις εσωτερικές σελίδες:

Η δήλωση του Ερντογάν για τη Λωζάνη πανικόβαλε την Ελλάδα

 

Ακίτ

Η Λωζάνη ήταν συντριβή