X

Κόντρα Σουλτς – Γιλντιρίμ για τις συλλήψεις δημοσιογράφων

Για μια ακόμη κόκκινη γραμμή που παραβιάστηκε στην Τουρκία κατά της ελευθερίας της έκφρασης κάνει λόγο ο Σουλτς. «Δεν θα μας μάθετε εσείς τί είναι ελευθερία του Τύπου», απάντησε ο Γιλντιρίμ.

Ant1news

Αντιδράσεις προκάλεσε η σύλληψη δημοσιογράφων και στελεχών της τουρκικής εφημερίδας Τζουμχουριέτ. Ανάμεσά τους ο διευθυντής της Μουράτ Σαμπουντζού με την κατηγορία ότι εμπλέκεται σε «τρομοκρατικές» ενέργειες».

Συνολικά έχουν εκδοθεί επτά εντάλματα σύλληψης ενώ 11 δημοσιογράφοι κρατούνται.

Άμεση ήταν η αντίδραση του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο οποίος καταδίκασε τη νέα επίθεση στην ελευθερία του Τύπου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο Μάρτιν Σουλτς χαρακτήρισε τις συλλήψεις «ως μια ακόμη κόκκινη γραμμή που παραβιάστηκε στην Τουρκία κατά της ελευθερίας της έκφρασης. Όμως, η συνεχιζόμενη μαζική εκκαθάριση φαίνεται να υπαγορεύεται από πολιτικές σκοπιμότητες, παρά από ένα σκεπτικό που υπαγορεύεται από το νόμο και την ασφάλεια», τόνισε.

«Δεν θα μας μάθετε εσείς τί είναι ελευθερία του Τύπου», απάντησε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, στον Μάρτιν Σουλτς, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του ο Τούρκος πρωθυπουργός είπε: «Πάνω από τη δική σου γραμμή, τραβάμε κι εμείς τη δική μας γραμμή. Αφήστε τα αυτά. Η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που υπολογίζει τις απειλές. Όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε διαφήμιση της τρομοκρατικής οργάνωσης που ήταν οι κόκκινες γραμμές σας; Δεν θα μας μάθετε την ελευθερία του τύπου εσείς».