X

Απαράδεκτη χαρακτηρίζει η Τουρκία την κριτική για τις συλλήψεις Κούρδων βουλευτών

Αγνοώντας τη διεθνή κατακραυγή, η Άγκυρα κατηγορεί την Ε.Ε. ότι προσφέρει στήριξη στο PKK. Προφυλακιστέοι οι ηγέτες του HDP.

Ant1news

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατηγόρησε τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι υποστηρίζουν το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) και απέρριψε ως «απαράδεκτη» την κριτική της ΕΕ σχετικά με τις συλλήψεις των Κούρδων βουλευτών της αντιπολίτευσης.

«Οι περισσότερες χώρες της ΕΕ προσφέρουν πολύ ισχυρή στήριξη στο PKK. Δεν θα αποδεχθούμε μαθήματα από εκείνους περί κράτους δικαίου» τόνισε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας σε δημοσιογράφους σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν ζωντανά από την τουρκική τηλεόραση.

Τη «βαθιά τους ανησυχία» εξέφρασαν και οι ΗΠΑ, μέσω του αρμοδίου για θέματα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Τομ Μαλινόφσκι.

Στην επιχείρηση που ξεκίνησε μετά τα μεσάνυχτα, με εντολές προσαγωγής 15 στελεχών του κουρδικού κόμματος HDP, ο δικαστής διέταξε την προφυλάκιση του προέδρου του κόμματος Σελαχατίν Ντεμιρτάς και της συμπροέδρου Φιγκέν Γιουκσέκνταγ και άλλων τεσσάρων βουλευτών του κόμματος. Τρεις από τους υπόλοιπους προσαχθέντες βουλευτές αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικά μέτρα. Η διαδικασία για τους υπόλοιπους βουλευτές του κουρδικού κόμματος είναι σε εξέλιξη, ενώ δύο βουλευτές για τους οποίους εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης, διαπιστώθηκε ότι βρίσκονται στο εξωτερικό.

 

Στη 01.00 μετά τα μεσάνυχτα, όταν το κλιμάκιο της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας έφτασε στο σπίτι του, ο πρόεδρος του κόμματος Ντεμιρτάς δεν τους άνοιξε την πόρτα. Έσπευσαν έξω από το σπίτι οι δικηγόροι του και στελέχη του κόμματος. Μετά από ώρα αντίστασης η αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή του.

Σε βάρος των στελεχών του κόμματος είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης από τον εισαγγελέα επειδή αρνήθηκαν να καταθέσουν ενώ είχαν κληθεί από τον εισαγγελέα. Πρέπει να σημειωθεί ότι με τροποποίηση του Συντάγματος που είχε περάσει από την Βουλή τον Μάιο είχε αποφασιστεί η άρση της ασυλίας των βουλευτών του κόμματος.

Ο Ντεμιρτάς αντιμετωπίζει τις περισσότερες κατηγορίες μεταξύ των οποίων «σύσταση οργάνωσης για εγκληματικές πράξεις», «ότι είναι μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης», «διάπραξη εγκλήματος εν ονόματι της οργάνωσης», «προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικής οργάνωσης» και «εξύβριση του Προέδρου της Δημοκρατίας».

Κοντά στο αστυνομικό τμήμα, όπου οδηγήθηκαν οι βουλευτές, που συνελήφθησαν στο Ντιγιάρμπακιρ σημειώθηκε βομβιστική επίθεση με 8 νεκρούς και περισσότερους από 100 τραυματίες.

Μετά από μηνύματα που κατέκλυσαν τα social media, την ώρα των προσαγωγών, άρχισαν να παρατηρούνται έντονα προβλήματα στην πρόσβαση στο διαδίκτυο. Για πολλές ώρες οι αρμόδιες υπηρεσίες απαντούσαν στα παράπονα των συνδρομητών λέγοντας ότι υπήρχε προσωρινό πρόβλημα στις παροχές. Πολύ αργότερα και αφού τα προβλήματα πρόσβασης αποκαταστάθηκαν, ο Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε πως η επιβράδυνση του διαδικτύου είναι μέτρο ασφαλείας που λαμβάνεται παροδικά σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκαν στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, τις οποίες διέλυσε βίαια η τουρκική αστυνομία.