X

Γιλντιρίμ για Κυπριακό: Να μπει τέλος στην αδικία

Η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου, δήλωσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, με αφορμή την 33η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους.

Ant1news

"Χρόνια πολλά" για την 33η επέτειο ίδρυσης του ψευδοκράτους ευχήθηκε σήμερα από το βήμα της τουρκικής βουλής ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε για άλλη μια φορά ότι η Τουρκία θα είναι πάντα στο πλευρό της Κύπρου και θα παραμείνει ευαίσθητη στο να συμβάλλει στην πολιτική, οικονομική και κοινωνική εξέλιξή της με κάθε τρόπο.

«Οι συνομιλίες στην Κύπρο συνεχίζονται αυτές τις ημέρες. Ο σκοπός τους είναι να δοθεί τέλος στις αδικίες που συνεχίζονται για δεκαετίες στο νησί. Η ελληνοκυπριακή  πλευρά εκπροσωπεί όλο το νησί και στην ΤΔΒΚ εφαρμόζεται εμπάργκο. Ο σκοπός των διαπραγματεύσεων είναι να μπει τέλος σε αυτή την αδικία. Όποιο και να είναι το αποτέλεσμα (των συνομιλιών), δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή καμία λύση η οποία δεν θα αποδίδει πίσω τα δικαιώματα στους Κύπριους αδελφούς μας ή που θα βλάπτει τα δίκαια αιτήματά τους. Επιθυμούμε μία λύση που θα περιλαμβάνει εναλλασσόμενη προεδρία στην Κύπρο και δίκαιο διαμοιρασμό. Η Τουρκία πρέπει να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια προκειμένου η Κύπρος να μη βιώσει για άλλη μια φορά τα γεγονότα του παρελθόντος. Άλλες εναλλακτικές, που μπορεί να οδηγήσουν σε σφάλματα, δεν χρειάζονται. Ελπίζουμε αυτές οι συνομιλίες να αφήσουν ικανοποιημένες και τις δύο πλευρές και να φτάσουν σε κάποιο αποτέλεσμα», είπε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Μόσχα

Εν τω μεταξύ, νέα εξέλιξη σημειώθηκε στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις. Όπως ανακοινώθηκε,  ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα ταξιδέψει στη Μόσχα στις 5-6 Δεκεμβρίου και θα έχει εκεί συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Μεντβέντεφ, ενώ αναμένει ραντεβού και με τον πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.