X

To twitter “έσωσε” χωριά στην Ίμβρο και την Τένεδο

Μια αγγελία που προκηρύσσει διαγωνισμό για 4 χωριά ξεσήκωσε τους κατοίκους. Πώς το twitter “έσωσε” τα δύο νησιά.

Ant1news

 

Την Ίμβρο και την Τένεδο στο… πόδι σήκωσε μία αγγελία του υπουργείου Περιβάλλοντος στην Τουρκία ότι προκηρύσσει διαγωνισμό για 4 όρμους στα νησιά. Οι κάτοικοι των νησιών και οι δήμαρχοι ξεσηκώθηκαν και τελικά το υπουργείο έκανε πίσω…

Η αγγελία αφορούσε 2 όρμους στην Τένεδο και άλλους 2 στην Ίμβρο και καλούσε ενδιαφερόμενους επιχειρηματικούς φορείς -ή άλλως χορηγούς- να έρθουν και να ‘ενοικιάσουν’ με συμβάσεις δεκαετίας τους όρμους, προκειμένου να αξιοποιηθούν και να βγάλουν όλοι… παραδάκι. Πρόκειται για τα χωριά Σουλούμπαχτσέ και Χάμπελε στην Τένεδο και στην Ίβρο για το Κρυφό Λιμάνι και η Σιναπίδα (Laz Koyu). 

Η μεγαλύτερη αντίδραση ήρθε από τους κατοίκους της Τενέδου, οι οποίοι ξεσηκώθηκαν μέσω τουίτερ και δήλωσαν ενάντιοι στο να παραχωρηθεί η γη τους και η θάλασσά τους προς εκμετάλλευση. «Θέλουμε οι πλαζ μας να είναι ανοιχτές προς όλους», διακήρυσσαν μέσω των κοινωνικών δικτύων. 

Mάλιστα η αντίδραση ήταν τόσο μεγάλη στο τουίτερ, που το hashtag «Η Τένεδος είναι δική μας» αναδείχθηκε στο 4 μεγαλύτερο στον κόσμο με βάση τον αριθμό των μηνυμάτων που δέχθηκε.

Ο δήμαρχος της Τενέδου, που προέρχεται από το κόμμα της αντιπολίτευσης (CHP), Τζαν Γιλμάζ, ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας ότι «οι διαγωνισμοί αυτοί δεν πρόκειται να γίνουν και μάλιστα χωρίς να υπάρχει ενημέρωση των τοπικών αρχών».

Ο δήμαρχος της Ίμβρου (ο οποίος πρόσκειται επίσης σε κόμμα της αντιπολίτευσης, το εθνικιστικό MHP), Ουνάλ Τσετίν, ανέφερε ότι για τους δύο αυτούς όρμους υπήρχε ενδιαφέρον από το υπουργείο και στο παρελθόν, ωστόσο πριν βγει μία τέτοια αγγελία θα έπρεπε να συνεννοηθούν με τις τοπικές αρχές.

Η μεγάλη αντίδραση πάντως των κατοίκων των νησιών ήταν τόσο εντυπωσιακή που τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης την προβάλλουν ως μία ‘μεγάλη κοινωνική κατάκτηση’.