X

Τούρκος αντιπρόεδρος: η Τουρκία εγγυήτρια όλης της Κύπρου

Ο Τουρκές κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν η αιτία να χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού. "Παρών" στην 5μερή στη Γενεύη και ο Ερντογάν.

Ant1news

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Τουγρούλ Τουρκές, μιλώντας στην τουρκική βουλή για τον προϋπολογισμό αναφέρθηκε και στο Kυπριακό και δήλωσε ότι η Τουρκία δεν είναι εγγυήτρια μόνο για το βορρά αλλά για ολόκληρο το νησί και αυτή η συμφωνία δεν έχει αλλάξει.

«Εμείς δεν δώσαμε τίποτα σε κανένα. Η Τουρκία, όπως και η Βρετανία, δεν είναι εγγυήτρια δύναμη μόνο του βορρά αλλά ολόκληρου του νησιού. Δεν είμαστε εγγυητές μόνο των Τουρκοκύπριων, είμαστε εγγυητές ολόκληρου του νησιού, όλων των εδαφών και όλου του πληθυσμού στο νησί. Αυτή η συμφωνία δεν άλλαξε», ανέφερε.

Ο Τουγρούλ Τουρκές παράλληλα δήλωσε την αμέριστη στήριξη της Τουρκίας προς το ψευδοκράτος λέγοντας ότι «από τότε που οι Ελληνοκύπριοι απέκλεισαν τους Τουρκοκύπριους από τη διακυβέρνηση της χώρας, η στήριξη της Τουρκίας στους Τουρκοκύπριους συνεχίζεται με κάθε τρόπο. Ακόμη και σήμερα -ανεξάρτητα από τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται- είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε κάθε είδους οικονομική και κοινωνική στήριξη».

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι ήταν η αιτία να χαθεί άλλη μία σημαντική ευκαιρία για λύση του Κυπριακού.

O Ερντογάν στην 5μερή στη Γενεύη για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ανακοίνωσε ότι στην 5μερή διάσκεψη που θα γίνει τον Ιανουάριο στη Γενεύη για το Κυπριακό θα συμμετάσχει και ο ίδιος ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Όσον αφορά το Κυπριακό, θέλουμε να μπει σε μία βάση για την ένωση του νησιού. Ο Ακιντζί και ο Αναστασιάδης θα συναντηθούν το 2017. Στις 12 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί μία διάσκεψη. Σε αυτή τη διάσκεψη θα συμμετάσχει και ο πρόεδρός μας».

Ο Ιμπραχίμ Καλίν είπε επίσης ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση. Όπως ανέφερε, το 2016 ήταν μία κρίσιμη χρονιά για την επίλυση και την επανένωση του νησιού. «Εφόσον δεν επήλθε κάποιο αποτέλεσμα, οι προσδοκίες μας μεταφέρονται για το 2017. Προσπαθούν να καταλήξουν στις διαπραγματεύσεις. Εμείς από την αρχή ήμασταν ένα βήμα μπροστά. Η τουρκική πλευρά πάντοτε κρατάει μία εποικοδομητική στάση και θα τη συνεχίσουμε. Μπορώ να πω ότι αν γίνουν σωστά βήματα θα είμαστε πολύ κοντά στη λύση», είπε.