X

Τουρκία: κατατέθηκε το σχέδιο για την προεδρική δημοκρατία

Το σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 εάν λάβει τουλάχιστον 330 εκ των 550 ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.

Ant1news

 

Κατατέθηκε το σχέδιο μετατροπής του πολιτεύματος από προεδρευόμενη σε προεδρική δημοκρατία από το κυβερνών, ισλαμοσυντηρητικό Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) της Τουρκίας.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο καταργείται ο θεσμός του πρωθυπουργού με τις εκτελεστικές του αρμοδιότητες να περνούν στον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αρχηγός κράτους και κυβέρνησης, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ.

Το νέο σχέδιο επιτρέπει ακόμη στον πρόεδρο της Τουρκίας να έχει κομματική ένταξη και ταυτότητα, η θητεία του ορίζεται στα πέντε χρόνια, με δυνατότητα μίας ανανέωσης θητείας, ενώ αποσυνδέεται η κυβέρνηση από την ανάγκη ψήφου εμπιστοσύνης από την Εθνοσυνέλευση.

Πέρα του AKP το σχέδιο αναμένεται να υποστηριχθεί και από το εθνικιστικό, ακροδεξιό κεμαλικό MHP του Ντεβλέτ Μπαχτσελί. Ωστόσο βρίσκει αντίθετη την κεντροαριστερή, κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση (CHP), καθώς και το φιλοκουρδικό, αριστερό HDP.

Τέλος, το σχέδιο θα τεθεί σε δημοψήφισμα την άνοιξη ή το καλοκαίρι του 2017 εάν λάβει τουλάχιστον 330 εκ των 550 ψήφων στην Εθνοσυνέλευση.