X

Αποκλειστικό βίντεο του ΑΝΤ1 από το μακελειό στην Κωνσταντινούπολη

Καρέ – καρέ η μεταφορά νεκρών και τραυματιών στο νοσοκομείο Σίσλι Ετφάλ, της Κωνσταντινούπολης. ΠΡΟΣΟΧΗ! ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ!

Ant1news

Η οργάνωση «Γεράκια για την Απελευθέρωση του Κουρδιστάν», γνωστή και ως ΤΑΚ, που αποτελεί το παρακλάδι του ΡΚΚ για τις επιθέσεις σε πόλεις, ανέλαβε τελικά την ευθύνη για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις που αιματοκύλισαν το βράδυ του Σαββάτου την Κωνσταντινούπολη.

Ημέρα εθνικού πένθους κηρύχθηκε στην Τουρκία, με τις σημαίες να κυματίζουν μεσίστιες στη μνήμη των τουλάχιστον 38 θυμάτων.

Η επίθεση, στην περιοχή έξω από το στάδιο της Μπεσίκτας, είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν αρχικά 27 αστυνομικοί και δύο πολίτες, ενώ εννέα ακόμα άτομα εξέπνευσαν σήμερα στο νοσοκομείο. Έτσι, οι τραυματίες ανέρχονται πλέον σε 155.

Το αποκλειστικό βίντεο του ΑΝΤ1 που εξασφάλισε η ανταποκρίτρια του σταθμού στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη δείχνει καρέ – καρέ την μεταφορά νεκρών και τραυματιών στο νοσοκομείο Σίσλι Ετφάλ. ΣΚΛΗΡΕΣ ΕΙΚΟΝΕΣ.

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε τραυματίες της χθεσινής τρομοκρατικής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη και μετά έκανε δηλώσεις, τονίζοντας ότι «θα το πληρώσουν ακριβά» οι υπεύθυνοι. «Κανείς να μην έχει αμφιβολία ότι θα πολεμήσουμε την τρομοκρατία μέχρι τέλους», συμπλήρωσε.

Σίγουρος ότι πίσω από τη διπλή βομβιστική επίθεση βρίσκεται το ΡΚΚ εμφανίστηκε ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος ανέφερε: «Όπως η οργάνωση Γκιουλέν πήρε το μάθημά της στις 15 Ιουλίου, έτσι θα ξεριζωθούν το ΡΚΚ, ο ISIS ή οποιαδήποτε άλλη τρομοκρατική οργάνωση».

 

Ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σόιλου δήλωσε ότι η πρώτη έκρηξη, που σημειώθηκε περίπου δύο ώρες μετά το τέλος του ποδοσφαιρικού αγώνα μεταξύ της Μπεσίκτας και της Μπουρσασπόρ, σημειώθηκε σε ένα σημείο όπου είχαν συγκεντρωθεί αστυνομικοί των δυνάμεων αντιμετώπισης ταραχών.

Η δεύτερη έκρηξη σημειώθηκε την ώρα που η αστυνομία είχε περικυκλώσει τον βομβιστή αυτοκτονίας στο πάρκο Μάκα που βρίσκεται εκεί κοντά.

Ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Νουμάν Κουρτουλμούς, δήλωσε ότι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ενδέχεται να ευθύνεται για την «τρομοκρατική επίθεση». Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό CNN Turk επεσήμανε ότι οι χώρες που απέστειλαν μηνύματα καταδίκης της επίθεσης θα πρέπει επίσης να δείξουν αλληλεγγύη στη μάχη της Τουρκίας κατά της τρομοκρατίας. «Τα στοιχεία δείχνουν το PKK. Πρόκειται ξεκάθαρα για σχεδιασμένη επίθεση. Θα υπάρξουν ανακοινώσεις μόλις ολοκληρωθούν οι έρευνες. Δεν μπορούμε να πούμε τίποτα οριστικό ακόμη», εξήγησε.

 

Δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση με βάση αποδεικτικά στοιχεία του οχήματος στο οποίο ήταν παγιδευμένες οι εκρηκτικές ύλες. Σύμφωνα μάλιστα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, αποφεύχθηκε μία ακόμα έκρηξη, καθώς η αντιτρομοκρατική εξουδετέρωσε ένα ύποπτο πακέτο. Εικάζεται ότι επρόκειτο για τρίτη βόμβα που ήταν προγραμματισμένο να εκραγεί.

 

«Έμοιαζε με κόλαση. Οι φλόγες έφταναν ως τον ουρανό. Επινα τσάι σε ένα καφέ δίπλα στο τέμενος», τόνισε ο Ομέρ Γιλμάζ, που εργάζεται ως καθαριστής στο κοντινό τέμενος Ντολαμπαχτσέ, που βρίσκεται στο δρόμο ακριβώς απέναντι από το στάδιο.

Το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο NTV μετέδωσε πως μία από τις εκρήξεις είχε στόχο ένα όχημα της αστυνομίας που αποχωρούσε από το στάδιο, καθώς οι φίλαθλοι και θεατές του ποδοσφαιρικού αγώνα ανάμεσα της Μπεσίκτας και της Μπο υρσασπόρ για το τουρκικό πρωτάθλημα είχαν ήδη διασκορπιστεί.

 

Την καταδίκη του για τις εκρήξεις στην Κωνσταντινούπολη τονίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με ανάρτηση του στο twitter, εκφράζοντας βαθύτατα συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. «Στεκόμαστε σταθερά στο πλευρό των φίλων και γειτόνων μας», τονίζεται στην ανάρτηση.

Την αιματηρή επίθεση καταδίκασε και η αμερικανική πρεσβεία μέσω Twitter. Όπως αναφέρει: «Καταδικάζουμε την αποψινή δειλή επίθεση και χαιρετίζουμε το κουράγιο του τουρκικού λαού και στεκόμαστε δίπλα του ενάντια στην τρομοκρατία».

Το αμερικανικό προξενείο συνέστησε στους πολίτες του να αποφεύγουν την περιοχή. Στην ίδια σύσταση προέβη και το ελληνικό Γενικό προξενείο στην Κωνσταντινούπολη, στέλνοντας μήνυμα στους Έλληνες πολίτες που διαβιούν στην πόλη να βρίσκονται σε επαγρύπνηση και να αποφεύγουν τις μετακινήσεις.

Γενικότερα επικρατεί μεγάλος φόβος, αφού στη συγκεκριμένη περιοχή βρίσκονται τα πιο κεντρικά ξενοδοχεία, αλλά και τουριστικά μνημεία.