X

Ντοκουμέντο: η στιγμή της επίθεσης στον Ρώσο πρέσβη στην Άγκυρα

Η στιγμή που ο δράστης πυροβολεί κατά του διπλωμάτη. Σύμφωνα με ΜΜΕ, ο δράστης ήταν στην ασφάλεια του Ερντογάν. Μεταξύ των τραυματιών και ένας ομογενής.

Ant1news

Σε βίντεο-ντοκουμέντο έχει αποτυπωθεί η στιγμή της δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη στην Άγκυρα απο έναν νεαρό άνδρα.

Ο Αντρέι Καρλοφ, διπλωμάτης καριέρας με πολυετή θητεία, που δέχτηκε τα πυρά του αγνώστου, ενώ βρισκόταν σε έκθεση ζωγραφικής μαζί με πολλούς άλλους ανθρώπους, στην Άγκυρα, είναι νεκρός. Αμέσως μετά την επίθεση, ο πρέσβης μεταφέρθηκε σε κρίσιμη κατάσταση σε νοσοκομείο, ωστόσο, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν κατάφερε να κρατηθεί στην ζωή. Απο τα πυρά του άνδρα έχουν τραυματιστεί ακόμη τρεις άνθρωποι.

Μάλιστα, μεταξύ των τριών τραυματιών είναι και ένας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους υπουργούς Άμυνας και Υγείας. Ο ομογενής τραυματίας φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του. 

Μετά την επίθεση, επί τόπου έφτασαν πάνοπλοι άνδρες της τουρκικής αστυνομίας, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον δράστη, σκοτώνοντας τον. Πληροφορίες που μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο δράστης πριν πυροβολήσει φώναξε, "εμείς πεθαίνουμε στο Χαλέπι, εσείς πεθαίνετε εδώ".  

 

Όπως έγινε γνωστό, το όνομά του δράστη είναι Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, υπηρετούσε στα ΜΑΤ της Άγκυρας, γεννήθηκε το 1994 και αποφοίτησε από την αστυνομική ακαδημία. Οι αστυνομικοί προχώρησαν στην σύλληψη της μητέρας και της αδελφής του, προκειμένου να αποσπάσουν πληροφορίες για τον δράστη και τις πιθανές διασυνδέσεις του.

 

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο δράστης μπήκε στην αίθουσα της έκθεσης με την ιδιότητά του ως αστυνομικός. 

Τουρκικά μέσα ενημέρωσης αναφέρουν, επίσης, ότι ο δράστης ήταν στην ασφάλεια του Ερντογάν το Δεκέμβριο του 2014 κατά την επίσκεψή του στο Ικόνιο και το Φεβρουάριο του 2015 στην Προύσα. 

 

 

 


Κοινή επιτροπή Τουρκίας-Ρωσίας θα ερευνήσει την υπόθεση δολοφονίας του Ρώσου πρέσβη, Αντρέι Κάρλοφ, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος χαρακτήρισε την επίθεση «προβοκατόρικη», που στόχο είχε να βλάψει τους τουρκο-ρωσικές σχέσεις, όπως είπε. Ο Τούρκος πρόεδρος εξέφρασε εκ μέρους της χώρας και του λαού του τα συλλυπητήριά του στο ρωσικό λαό.

 

Ο δήμαρχος της Άγκυρας ανέφερε ότι πίσω από τη δολοφονική επίθεση κρύβονται οι ίδιοι που έριξαν και το ρωσικό αεροσκάφος πριν από ένα χρόνο.

 Τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη καταδίκασε με ανακοίνωσή του και το Στέητ Ντιπάρτμεντ.

 

Εν τω μεταξύ, σοκαρισμένη παρακολουθεί η Μόσχα το περιστατικό της δολοφονίας του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στην Ρωσία, Αχιλλέας Πατσούκας

 

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Τούρκου προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τηλεφώνησε στο Ρώσο πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν για να τον ενημερώσει σχετικά με το τραγικό αυτό γεγονός και να του εκφράσει τη λύπη του.

Την ίδια ώρα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναχωρεί για τη Μόσχα, για προγραμματισμένη μεν επίσκεψη με θέμα τη Ρωσία, αλλά λόγω του γεγονότος, η επίσκεψή του αυτή αποκτά διαφορετικό περιεχόμενο και ιδιαίτερη σημασία, προκειμένου να μη θιγούν οι τουρκο-ρωσικές σχέσεις.

 

Η Ρωσία και η Τουρκία πρόσφατα έκαναν προσπάθεια να αποκαταστήσουν τις σχέσεις τους, μετά από το "πάγωμα" τουςπου ακολούθησε την κατάρριψη από την Τουρκία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους, το Νοέμβριο του 2015.

Οι πληροφορίες ότι ο πρώην αστυνομικός, ήταν φίλα προσκείμενος στην οργάνωση του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ, Γκιουλέν, προκάλεσε την αντίδραση του τελευταίου, ο οποίος χαρακτήρισε την υπόθεση ως, «ειδεχθή τρομοκρατική πράξη».

Ο ιεροκήρυκας κατήγγειλε υποβάθμιση των υπηρεσιών ασφαλείας της Τουρκίας, εξαιτίας των διώξεων μετά από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου.

Αργότερα το βράδυ της Δευτέρας, σήμανε νέος συναγερμός απο πληροφορίες για πυροβολισμούς κοντά στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Άγκυρα.

 

 

 

Η αντίδραση της συζύγου του πρέσβη στο άκουσμα της είδησης