X

Κοινό μέτωπο Μόσχας-Άγκυρας απέναντι στην τρομοκρατία

Κλιμάκιο έστειλε ο Πούτιν στην Άγκυρα για τη δολοφονία του Ρώσου πρέσβη. Στη Μόσχα ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών. “Προβοκάτσια” θεωρείται η επίθεση.

Ant1news

Οι Υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας και Τουρκίας υπογράμμισαν την ανάγκη ενίσχυσης της προσπάθειας καταπολέμησης της τρομοκρατίας, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στη διάρκεια της νύχτας.

Η ανακοίνωση αυτή, εκδόθηκε ώρες μετά τη δολοφονία του Ρώσου Πρέσβη στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, στη διάρκεια ομιλίας του σε έκθεση έργων τέχνης στην Άγκυρα. Μάλιστα, μεταξύ των τριών τραυματιών είναι και ένας ομογενής, ο Αναστάσιος Ζιμπιρικάκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών σε συνέντευξη τύπου μαζί με τους Υπουργούς Άμυνας και Υγείας. Ο ομογενής τραυματίας φέρει ελαφρά τραύματα και δεν διατρέχει κίνδυνο η ζωή του.

Η δολοφονία του Πρέσβη Αντρέι Κάρλοφ αποτελεί αναμφίβολα προβοκάτσια που στοχεύει στο να τσακίσει την πορεία εξομάλυνσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων αλλά και την ειρηνευτική διαδικασία στη Συρία, τόνισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε στο Κρεμλίνο με τον Υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και τους επικεφαλής των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας .

Νωρίτερα , ο Ρώσος Πρόεδρος είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον Τούρκο ομόλογό του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο οποίος επίσης χαρακτήρισε τη δολοφονία “ξεκάθαρη προβοκάτσια” κατά της συνεργασίας με τη Μόσχα τονίζοντας ότι η επίθεση κατά του Ρώσου Πρέσβη αποτελεί ταυτόχρονα και επίθεση κατά του τουρκικού λαού.

 

Μετά απο εντολή του Ρώσου προέδρου κλιμάκιο ανακριτών των υπηρεσιών ασφαλείας της χώρας έφτασε στην Άγκυρα ώστε να συμμετάσχει στις έρευνες προκειμένου «να αποκαλυφθεί ποιος κατηύθυνε το χέρι του δολοφόνου», όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση. Σύμφωνα με όσα είπε σε δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου, "η δολοφονία δεν θα βλάψει τις προσπάθειες για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στη Συρία".

 

Οι Σεργκέι Λαβρόφ και Μεβλούτ Τσαβούσογλου έδωσαν έμφαση στην ανάγκη που υπάρχει για τη διαφύλαξη του πλαισίου των διμερών σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, πέρα από ενέργειες που έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση τους. Παράλληλα, οι δύο Υπουργοί Εξωτερικών υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας κατά των τρομοκρατών στη Συρία και το Ιράκ.

 

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας βρίσκεται στη Μόσχα προκειμένου να έχει συνάντηση με τους ομολόγους του της Ρωσίας και του Ιράν προκειμένου να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

 

Δράστης της επίθεσης είναι ο Μερτ Αλτιντάς, μέλος των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας της Άγκυρας , απόφοιτος της αστυνομικής σχολής της Σμύρνης, γεννημένος στο Αϊδίνιο.

 

Ο δολοφόνος πλησίασε από πίσω τον πρέσβη και τον πυροβόλησε από απόσταση ενός μέτρου, τουλάχιστον τρεις φορές. Διέφυγε σε έναν όροφο επάνω και ακολούθησε ανταλλαγή πυρών για δεκαπέντε περίπου λεπτά. Ο δράστης σκοτώθηκε από την αστυνομία. Η ανταλλαγή πυρών καθυστέρησε την μεταφορά του πρέσβη στο νοσοκομείο.