X

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για το μακελειό στην Πόλη

Νέα φωτογραφία του δράστη στη δημοσιότητα. Χαμογελούσε την ώρα που σκότωνε, λένε αυτόπτες μάρτυρες. Επιχείρηση της Αστυνομίας στην Γιάλοβα

Ant1news

Το Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) ανέλαβε με ανακοίνωσή του την ευθύνη για την επίθεση την παραμονή της Πρωτοχρονιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Κωνσταντινούπολη.

Η οργάνωση ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση σε ανακοίνωση που δημοσίευσε σε έναν λογαριασμό της στην υπηρεσία διαδικτυακών μηνυμάτων Telegram, ακολουθώντας τημ ίδια  μέθοδο που έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν για την ανάληψη ευθύνης για επιθέσεις.

"Σε συνέχεια των ευλογημένων επιχειρήσεων που διαπράττει το Ισλαμικό Κράτος κατά του προστάτη του σταυρού, την Τουρκία, ένας ηρωϊκός στρατιώτης του χαλιφάτου έπληξε ένα από τα πιο γνωστά νυχτερινά κέντρα, όπου γιόρταζαν (για την Πρωτοχρονιά) χριστιανοί", αναφέρει η τζιχαντιστική οργάνωση στην ανακοίνωσή της.

Προς το παρόν η ανάληψη της ευθύνης από το ΙΚ δεν έχει σχολιαστεί από Τούρκους αξιωματούχους.

Την ίδια ώρα, συναγερμός σήμανε στις τουρκικές αρχές, καθώς ύποπτο άτομο που μοιάζει με τη φωτογραφία του φερόμενου ως δράστη πηρέ το πλοίο για Γιάλοβα-Προύσα και όταν κατέβηκε έκανε ωτοστόπ και μπήκε σε αυτοκίνητο. Αμέσως ειδοποιήθηκε η αστυνομία και τον αναζητούν όλες οι μονάδες. 

 

Παράλληλα, στην δημοσιότητα δόθηκε μια νέα φωτογραφία στην οποία ο μακελάρης φαίνεται πιο καθαρά, όπως μεταδίδει η ανταπορκίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη. 

 

 Κάθε ώρα που περνάει βγαίνουν συνεχώς στοιχεία για την ταυτότητά του, τα οποία βέβαια πρέπει να διασταυρωθούν πρώτα για να μην επαναληφθεί το χθεσινό φιάσκο με τις λάθος φωτογραφίες που έδωσαν στη δημοσιότητα. Το απόγευμα της Κυριακής οι τουρκικές αρχές δημοσιοποίησαν φωτογραφίες  ενός ατόμου που υποτίθεται ότι ήταν ο μακελάρης της Κωνσταντινούπολης.  Όμως τελικά αποδείχθηκε ότι δεν έχει καμία σχέση με την επίθεση.

 

Οι αρχές έχου εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό και τη σύλληψη του δράστη που σκόρπισε το θάνατο τη νύχτα της Πρωτοχρονιάς στην πιο διάσημη ντισκοτέκ της Πόλης.

Ο δράστης είναι 25 χρονών και μιλούσε σπασμένα τουρκικά. Μπήκε μέσα με τις σφαίρες σε μία τσάντα και 130 ευρώ στην τσέπη του. Κρύφτηκε για 13 λεπτά στην κουζίνα και έπειτα βγήκε και έριξε συνολικά 180 σφαίρες, χτυπώντας στα κεφάλια ακόμη και εκείνους που είχαν πέσει στο πάτωμα τραυματίες. Θεωρείται μάλιστα ότι κάποιος πρέπει να τον βοήθησε από μέσα. Στη συνέχεια καθάρισε το όπλο του, το άφησε εκεί και με το άρχισαν να φτάνουν τα ασθενοφόρα βγήκε έξω με τον κόσμο και έφυγε με ταξί. Επίσης, οι φωτογραφίες δείχνουν το δράστη τραυματισμένο στο αριστερό του πόδι. 

 

Άλλαξε πέντε γεμιστήρες σε επτά λεπτά

Επί επτά συνεχόμενα λεπτά πυροβολούσε το πλήθος ο δράστης που σκόρπισε το θάνατο στο κλαμπ Reina στην Τουρκία αφήνοντας πίσω του 39 θύματα και 69 τραυματίες. Σύμφωνα με πληροφορίες των τουρκικών μέσων ενημέρωσης, πρόκειται για επαγγελματία δολοφόνο ο οποίος άλλαξε πέντε γεμιστήρες για να σκορπίσει το θάνατο μέσα στο ανυπεράσπιστο πλήθος. Σύμφωνα με μαρτυρίες, ο δράστης φορούσε σκούρο σακάκι και βγήκε με λευκό. Έδειχνε αρκετά ψύχραιμος, λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, ενώ εκτιμάται ότι πριν την επίθεση έκανε διερεύνηση του χώρου. Αυτόπτες μάρτρες ανέφεραν οτι ο δράστης ήταν ψύχραιμος και χαμογελούσε την ώρα που σκότωνε ενώ φώναξε πολλές φορές «Αλλάχου Άκμπαρ».

Οι ερευνητές της υπόθεσης κρίνουν επίσης πιθανό ότι ο δράστης συνδέεται με τον πυρήνα του ΙΚ που διέπραξε την τριπλή επίθεση αυτοκτονίας στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης από την οποία σκοτώθηκαν 47 άνθρωποι τον Ιούνιο, η ευθύνη για την οποία επιρρίφθηκε στο ΙΚ, συνεχίζει η εφημερίδα.

 

«Αυτό το ζήτημα θα διευκρινιστεί από την αστυνομία, όπως και ο τρόπος που διέφυγε από το κλαμπ» λένε τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ήδη ελέγχονται οι εικόνες από τις κάμερες ασφαλείας προκειμένου να λυθεί το μυστήριο γύρω από τον τρόπο του χτυπήματος. 

Ύποπτο μήνυμα στην ιστοσελίδα του club Reina λίγα λεπτά μετά την φονική επίθεση

Τουλάχιστον ύποπτο θεωρείται ένα μήνυμα που στάλθηκε στην ιστοσελίδα του club Reina, λίγα μόλις λεπτά μετά την επίθεση, από λογαριασμό χρήστη με την ονομασία “George Woo”, στο οποίο έλεγε, «Σας θέλω» και «Πέντε λεπτά πριν την πάλη».

Σύμφωνα με πηγές τουρκικών μέσων ενημέρωσης, ο λογαριασμός αυτός διαγράφηκε μετά την επίθεση ωστόσο με το ίδιο όνομα και την ίδια φωτογραφία με τη φιγούρα ενός άντρα ο οποίος φαίνεται να κοροϊδεύει βγάζοντας τη γλώσσα του εξακολουθεί να βρίσκεται στο διαδίκτυο.

 Στον ίδιο λογαριασμό υπάρχει φωτογραφία και γενειοφόρων πολεμιστών οι οποίοι κρατούν όπλα με την επιγραφή “Τίγρεις του Ισλάμ”.

Γιλντιρίμ: Ο ένοπλος άφησε το όπλο του πριν διαφύγει 

Ο ένοπλος άφησε το όπλο του στο σημείο της επίθεσης, πριν διαφύγει σύμφωνα με τον Τούρκο πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ. Ο ίδιος, επιβεβαίωσε επίσης, ότι ο ένοπλος δεν ήταν ντυμένος Άγιος Βασίλης, σε αντίθεση με προηγούμενες αναφορές.

Νεο βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας δείχνει τον δράστη την ώρα που εισβάλει στο κλαμπ πυροβολώντας αδιακρίτως.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό έχουν ταυτοποιηθεί 38 από τα 39 θύματα της επίθεσης. Ανάμεσά τους κι ένας Ρώσος υπήκοος.

Σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, το ISIS είχε προειδοποιήσει για χτύπημα το βράδυ της πρωτοχρονιάς σε κέντρα διασκέδασης στην Άγκυρα, την Κων/λη, τα Άδανα, την Αττάλεια και τη Μερσίνη, αλλά και στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κων/λης.

Γι’ αυτό και στις 19 Δεκέμβρη έγινε επιχείρηση σε πολλούς νομούς και είχαν συλληφθεί συνολικά 63 τζιχαντιστές, οι περισσότεροι ξένοι.