X

Στα ελληνικά νησιά ο δράστης του Ρέινα;

Στην Ελλάδα βρίσκεται σύμφωνα με τουρκική εφημερίδα ο δράστης του μακελειού. Νέο βίντεό του από την Κωνσταντινούπολη. Τα διαμέρισμά του στο Ικόνιο και οι έρευνες για τον 2ο δράστη.

Ant1news

Το φέριμποτ από την αποβάθρα Γενικαπί της Κωνσταντινούπολης φέρεται να πήρε το πρωί της 1ης Ιανουαρίου ο δράστης του μακελειού στο κλαμπ  Ρέινα, σύμφωνα με δημοσίευμα τουρκικής εφημερίδας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ της φιλοκυβερνητικής Ακσάμ, ο δράστης  πέρασε στη θάλασσα του Μαρμαρά, στην περιοχή Μπαντίρμα, και από εκεί πήγε στο Μπαλίκεσίρ για να φτάσει στις ακτές του Αιγαίου και από εκεί πέρασε στα ελληνικά νησιά.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η εφημερίδα ισχυρίζεται ότι τον δράστη βοήθησαν να διαφύγει κάποιες υπηρεσίες πληροφοριών, ωστόσο η ΜΙΤ διατείνεται ότι βρίσκεται κοντά στο να τον συλλάβει.

Άλλο δημοσίευμα ωστόσο, της εφημερίδας ‘Γενί Σαφάκ’, αναφέρει ότι ο δράστης κρύβεται ακόμη σε κάποιο σπίτι στην Κων/λη. Η αστυνομία ψάχνει συνεχώς διάφορες κατοικίες που υποψιάζεται ότι μπορεί να βρίσκεται ο δράστης. Έχει κατάσχει επίσης πολλά έγγραφα του ISIS που φέρεται να ήταν μέλος, καθώς επίσης κι έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή. 

Η εφημερίδα συμπληρώνει οτι ο δράστης  ετοίμαζε επι 15 ημέρες την επίθεση και κινήθηκε σε 3 διαφορετικές περιοχές.

Επίσης, έγινε γνωστό ότι σέλφι-βίντεο που τράβηξε ο δράστης γυρίστηκε στις 28 Δεκεμβρίου. 

Πάντως, ο δράστης φαίνεται να γνώριζε πολύ καλά τους χώρους του νυχτερινού κέντρου και εικάζεται ότι πήγε στο Ρέινα μία εβδομάδα πριν από το χτύπημα για να εξερευνήσει το χώρο για μισή ώρα περίπου.

 

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, Βεϋσί Καϋνάκ, χωρίς να το επιβεβαιώσει 100%, είπε ότι είναι μεγάλες οι πιθανότητες ο μακελάρης να είναι Ουιγούρος Τούρκος. Πρόσθεσε ότι δεν αποκλείεται η πιθανότητα να έχει διαφύγει στο εξωτερικό ωστόσο, οι επιχειρήσεις που διεξάγονται στην Τουρκία πιθανώς να φέρουν αποτέλεσμα.

Πρόσθεσε οτι  η Τουρκία έχει εντοπίσει πού μπορεί να βρισκόταν και τις διασυνδέσεις του.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της εφημερίδας ‘Μιλιέτ’, ο δράστης τρεις ημέρες πριν το βράδυ της Πρωτοχρονιάς είχε νοικιάσει ένα σπίτι στην περιοχή Μπασάκσεχίρ -έξω από την Κων/λη- και μάλιστα σε συγκρότημα κατοικιών. Το απόγευμα της παραμονής της πρωτοχρονιάς, γύρω στις 17.30 έφυγε από αυτό το σπίτι και πήγε στην περιοχή Ζεϋτίνμπουρνού, προκειμένου να συναντήσει κάποιον ή κάποιους άλλους. Η αστυνομία μετά το μακελειό στο Ρέινα εισέβαλε σε αυτό το σπίτι που πήγε ο δράστης, αλλά ήταν άδειο. Τώρα η αστυνομία ψάχνει να βρει γιατί πήγε να μείνει σε αυτό το σπίτι και με ποιον ή ποιους συναντήθηκε. Λέγεται ότι κουβάλησε στο Ζεϋτίνμπουρνού μία βαλίτσα και ένα σακίδιο πλάτης.  

 

Μετά την επίθεση άλλαξε τέσσερα ταξί, αναφέρει η ‘Μιλιέτ’. Μόλις έφτασε πίσω στο Ζεϋτίνμπουρνού πήγε στο καφέ «Μουράτπασά» κι εκεί πέρασε τη νύχτα. Η αστυνομία έχει φτάσει στα ίχνη του μέχρι τα ξημερώματα, αλλά από το πρωί και μετά δεν γνωρίζει τις κινήσεις του.

Το μόνο που γνωρίζει είναι ότι στις 10 το πρωί συναντήθηκε έξω από το καφέ με κάποιον άλλον και περπάτησαν για λίγο μαζί. Έπειτα μπήκε σε ένα αυτοκίνητο, το οποίο αναζητείται μαζί με τον οδηγό του και έφυγαν. Από τότε τα ίχνη των τριών χάθηκαν.

 

Η τουρκική αστυνομία ωστόσο έχει φτάσει και στο τηλέφωνό του και ψάχνοντας στις καταχωρήσεις του βρήκε ένα γνωστό όνομα για εκείνη. Πρόκειται για τον Τατζίκ Ιλίας, που το πραγματικό του όνομα είναι Μουχάμεντ Κερίμ. Είναι Ουζμπέκος και στις αρχές Δεκέμβρη είχε συλληφθεί στην Κων/λη.

Επίσης βρήκε κι ένα άλλο όνομα, του Ιλίας Μαμασαρίποφ, ο οποίος συνελήφθη αμέσως μετά την επίθεση στο Ρέινα.

Όπως διαπιστώθηκε από τις καταθέσεις, ο δράστης μιλάει αραβικά, ρωσικά και ουζμπεκικά.

Από το Ικόνιο ήρθε με άλλα δύο άτομα, τα οποία αναζητά επίσης η αστυνομία.

Η αστυνομία έμαθε επίσης ότι ο δράστης έζησε για κάποια περίοδο στο Πακιστάν (στην περιοχή Λιβάρα) κι έπειτα πέρασε στο Ιράν. Εκεί συνελήφθη ως τρομοκράτης, αλλά κατάφερε και το έσκασε. Με βοήθεια άλλων έφτασε στο Άγρι (Αραράτ) κι από εκεί μπήκε στην Τουρκία.

Στην Κων/λη έμεινε για λίγο και στην περιοχή Σεφάκιοι, όπου ήρθε σε επαφή με τον Γιουσούφ Χότζα και άρχισε την εκπαίδευσή του στον ISIS. Αυτά τα μαθήματα μάλιστα και οι συνεννοήσεις γίνονταν μέσω της εφαρμογών κινητών τηλεφώνων.

 


Έρευνες για δεύτερο δράστη

Την περίπτωση να βρίσκονταν και δεύτερος εκτελεστής μέσα στο κλαμπ Ρέινα το βράδυ της πρωτοχρονιάς ερευνά τώρα η τουρκική αστυνομία, μετά από καταθέσεις κάποιων αυτοπτών μαρτύρων.

Τουλάχιστον τρεις μάρτυρες που σώθηκαν από το μακελειό κατέθεσαν στην αστυνομία ότι οι δράστες ήταν δύο. 

Ο Τούρκος αντιπρόεδρος ανέφερε οτι η επίθεση έγινε από ένα άτομο αλλά πιθανότατα να βοηθήθηκε και από άλλους.

Όπως αναφέρουν άλλοι μάρτυρες επίσης, ο δράστης πετούσε πάνω στους ξαπλωμένους ποτήρια για να δει την αντίδρασή τους, αν δηλαδή ήταν ακόμη ζωντανοί.

Εξάλλου, μία εφημερίδα ισχυρίζεται ότι στο βίντεο που δείχνει το δράστη να φεύγει από το σπίτι του στο Ζεϋτίνμπουρνού για να πάει στο Ρέινα, φορούσε ανοιχτόχρωμο παντελόνι με τσέπες. Όμως στο βίντεο μέσα στο Ρέινα φαίνεται να φορά σκουρόχρωμο και στενό παντελόνι. Το ίδιο και στη φωτογραφία μέσα από το ταξί που πήρε για να κατευθυνθεί προς το Ρέινα.

Δείτε το σχετικό βίντεο

Στο μεταξύ, νέο βίντεο που δείχνει το δράστη του Ρέινα μαζί με τον Γιουσούφ Χότζα στο σταθμό λεωφορείων του Ικονίου, λίγο πριν πάρουν εισιτήριο και αναχωρήσουν για την Κωνσταντινούπολη

Σε αυτά τα διαμερίσματα στο Ικόνιο έμενε ο δράστης του Ρέινα

Ένα παραλειπόμενο μέσα στην τραγωδία του Reina  είναι ότι τη βραδιά της Πρωτοχρονιάς στο κέντρο βρίσκονταν τρεις εφοριακοί, που είχαν πάει να ελέγξουν τα βιβλία της επιχείρησης. Ενώ οι τρεις ελεγκτές βρίσκονταν στο λογιστήριο πραγματοποιώντας τους σχετικούς ελέγχους, άκουσαν τους πυροβολισμούς, έσπασαν τα τζάμια του δωματίου και κατάφεραν να βγουν, χωρίς να τραυματιστεί κανείς.