X

Επεισόδια στην Άγκυρα για τη συνταγματική αλλαγή (βίντεο)

Δακρυγόνα και υδροφόρες κατά διαδηλωτών. Μέχρι και σκύλους έριξε στη "μάχη" η αστυνομία εναντίον των βουλευτών της αντιπολίτευσης¨.

Ant1news

Ξεκίνησε σήμερα στην τουρκική βουλή η κρίσιμη συζήτηση για την αλλαγή του Συντάγματος που στόχο έχει την αλλαγή του πολιτεύματος σε «προεδρική δημοκρατία".

Βέβαια, όπως ρώτησε σήμερα και στο πρωτοσέλιδό της η εφημερίδα ‘Τζουμχουριέτ’, που πρόσκειται στην αντιπολίτευση, «Δημοκρατία με έναν γίνεται;».

Το ίδιο προσπάθησαν να ρωτήσουν κι άλλοι σήμερα που πήγαν έξω από την τουρκική βουλή για να διαμαρτυρηθούν για τις αλλαγές του Συντάγματος, φωνάζοντας «Όχι στο προεδρικό σύστημα».

Η ένταση και η πόλωση ήταν τόσο έντονη έξω από τη βουλή, που η αστυνομία επενέβη ακόμη και με δακρυγόνα και υδροφόρες για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Μέχρι και σκύλους έριξε στη "μάχη" η αστυνομία εναντίον των βουλευτών της αντιπολίτευσης που αντιμάχεται την αλλαγή του Συντάγματος:

Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων περιλαμβάνει 18 άρθρα και θα τα υπερψηφίσουν το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης καθώς και το Εθνικιστικό Κόμμα, μετά τη συμφωνία των ηγετών τους Γιλντιρίμ και Μπαχτσελί.

Σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη, το φιλοκουρδικό κόμμα έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα καταψηφίσει, ενώ και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, αναμένεται να φέρει την αντιπαράθεση στο ζενίθ, αφού προτίθεται να καταψηφίσει επίσης.

Αν τα άρθρα υπερψηφιστούν με 330 ψήφους, το νέο σύνταγμα θα πάει σε δημοψήφισμα στις αρχές Απριλίου.

Το ΑΚΡ έχει 317 έδρες και το MHP 39, γεγονός που δίνει άνεση ψήφων στην κυβερνώσα παράταξη και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.