X

Κυπριακό: Ο τουρκικός Τύπος για τις συζητήσεις στη Γενεύη

Οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη κυριαρχούν σε πρωτοσέλιδα και άρθρα των τουρκικών εφημερίδων.

Ant1news

Όσο οι συνομιλίες στη Γενεύη πλησιάζουν στα πιο κρίσιμα ζητήματα, όπως σήμερα που θα συζητηθεί το εδαφικό, αυξάνεται και το ενδιαφέρον του τουρκικού τύπου για όσα διαδραματίζονται στην Ελβετία για το Κυπριακό, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη.

Αναφορικά με την έλευση του Ερντογάν, μόνο μία εφημερίδα η ‘Μιλιέτ’ αναφέρει ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία σήμερα των συνομιλιών. «Αν υπάρξει συμφωνία ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα συμμετάσχει. Αν δεν υπάρξει, όμως, η σύνοδος της 12ης Ιανουαρίου θα διεξαχθεί σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών». Βέβαια αναφέρεται ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ενδέχεται να συμμετάσχει κι αυτός τελικά.

Η Hürriyet Daily News αναφέρεται στο πρωτοσέλιδό της στις χθεσινές δηλώσεις Γιλντιρίμ για τις εν εξελίξει συνομιλίες στη Γενεύη και το θέμα των εγγυήσεων, σχολιάζοντας παράλληλα ότι όταν επέλθει η λύση τότε θα υπάρξει και ελεύθερη διακίνηση αγαθών προς την Κύπρο.

Η Daily Sabah προβάλει το Κυπριακό στην πρώτη της σελίδα, σχολιάζοντας ότι τα αποθέματα αερίου στη Μεσόγειο ενδέχεται να φέρουν τη λύση στο Κυπριακό, καθώς συμβολίζουν μία νέα πηγή ενέργειας στην περιοχή.

Η Sabah σε ανταπόκριση από την Αθήνα αναφέρεται ότι αν επιτευχθεί σύγκλιση σήμερα, τότε Ελλάδα, Τουρκία και Αγγλία θα εκπροσωπηθούν σε ανώτατο επίπεδο.

Η Hürriyet  δίνει έμφαση στην υποβολή σήμερα των χαρτών από τις δύο πλευρές για το εδαφικό.

Η εθνικιστική Yeni Çağ αναφέρει ότι ήρθε η ώρα να χαλάσει το ιμπεριαλιστικό παιχνίδι που θέλει να βάλει τέλος στην παρουσία του τουρκισμού και του μουσουλμανισμού στην Κύπρο. «Για τα παιχνίδια που παίζονται στην Κύπρο, η Τουρκία πρέπει να γίνει μία γροθιά» αναφέρει.