X

Κυπριακό: ο Γιλντιρίμ θα εκπροσωπήσει την Τουρκία αν υπάρξει πρόοδος

Σε κρίσιμο σημείο οι συνομιλίες στη Γενεύη. Δυναμιτίζει το κλίμα στην Τουρκία η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ant1news

«Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, θα συμμετάσχει στις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Γενεύη μόνο αν σημειωθεί σημαντική πρόοδος μεταξύ των δύο πλευρών», δήλωσε ο υπουργός αρμόδιος για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Ο Ομέρ Τσελίκ δήλωσε επίσης ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στη σύνοδο των εγγυητριών χωρών, αν συμμετάσχουν και οι ομόλογοι του της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, και της Βρετανίας, Τερέζα Μέι.

Βέβαια, πριν τη συνάντηση σε επίπεδο Πρωθυπουργών, στη Γενεύη θα μεταβεί ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέφερε ο Τσελίκ, επισημαίνοντας ότι η συμμετοχή του Γιλντιρίμ θα αποφασιστεί ανάλογα με την πρόοδο που θα σημειωθεί στις τρέχουσες συνομιλίες.

CHP: “κόκκινη γραμμή” για εμάς το Κυπριακό

Άστραψε και βρόντηξε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Τουρκία (CHP), Οζτούρκ Γιλμάζ, με αφορμή το Κυπριακό, σε μία προσπάθεια άσκησης πίεσης προς την Κυβέρνηση του ΑΚΡ, την ώρα που οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη βρίσκονταν στο πιο κρίσιμο σημείο τους.

 

Σε συνέντευξη Tύπου στην τουρκική βουλή, ο αντιπρόεδρος της κεμαλικής αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή διεξάγεται μία επιχείρηση στη Γενεύη, που δυστυχώς δεν πηγαίνει, όπως προσδοκούσαμε». Αναφερόμενος στο περιουσιακό, στο οποίο έχουν γίνει πολλές υποχωρήσεις, όπως είπε, σημείωσε: «Αν ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος στην Κύπρο, θυμηθείτε ότι σας προειδοποίησα».

Ο Γιλμάζ κατηγόρησε την κυβέρνηση ΑΚΡ ότι προχωρά σε “λύση υποχώρησης” και δήλωσε ότι το Κυπριακό είναι “κόκκινη γραμμή” για το κόμμα του και την Τουρκία. «Αν υποχωρήσουμε σε αυτό το θέμα, θα υποχωρήσουμε σε όλα», είπε χαρακτηριστικά. «Ο τουρκικός στρατός, η τουρκική διπλωματία έχουν πληρώσει ακριβό τίμημα για την Κύπρο όλα αυτά τα χρόνια», πρόσθεσε. «Η Τουρκία πρέπει να χτυπήσει τη γροθιά της στο τραπέζι και να πει ότι “χωρίς εμένα δεν γίνεται τίποτα”», υποστήριξε.