X

Επιμένει ο Τσαβούσογλου στις τουρκικές “εγγυήσεις” στην Κύπρο

Αμετακίνητος εμφανίστηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας από τις θέσεις της Άγκυρας για το Κυπριακό.

Ant1news

Η Τουρκία υποστηρίζει μία λύση που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς στην Κύπρο και θα εγγυάται την ασφάλειά της, τόνισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην αρχική του τοποθέτηση στη Διεθνή Διάσκεψη της Γενεύης.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές που επικαλείται το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων “Anadolu”, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου μιλώντας στη διάσκεψη των εγγυητριών χωρών στη Γενεύη είπε τα ακόλουθα:

«Το ζήτημα αυτό συνεχίζει να αποτελεί μία από τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας και υποστηρίζουμε μία λύσης που θα εξασφαλίζει την πολιτική ισότητα της τουρκοκυπριακής πλευράς, τη νομιμοποίηση των δικαιωμάτων της και θα εξασφαλίζει την ασφάλειά της. Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω ότι οι συνομιλίες που διεξάγονται εδώ και 10 χρόνια στην Κύπρο δεν ωφελεί κανέναν να συνεχίζονται χωρίς τέλος».

 

Ο Τσαβούσογλου τονίζοντας ότι ένα από τα έξι βασικά κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για την Κύπρο και ένα από τα κύρια άρθρα στην ατζέντα της σημερινής διάσκεψης είναι “H Ασφάλεια και οι Εγγυήσεις” είπε: «Λαμβάνοντας υπόψη το περιβάλλον μέσα στο οποίο βρίσκεται η περιοχή μας, είναι αναγκαίο να συνεχιστεί ο κανόνας της “Ασφάλειας και των Εγγυήσεων” που έχουν βασικά εξασφαλίσει εδώ και 43 χρόνια την ασφάλεια και τη σταθερότητα στο νησί. Προσδοκούμε το θέμα να αυτό - με βάση τις πραγματικότητες στο νησί- να αξιολογηθεί με την κατάλληλη κατανόηση», είπε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών στην ιστορική διάσκεψη στη Γενεύη για το Κυπριακό.