X

Τσαβούσογλου για Κυπριακό: με μικροπολιτικές μανούβρες δεν θα υπάρχει αποτέλεσμα

"Οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό" τόνισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει δημοψήφισμα επί του θέματος.

Ant1news

«Βρήκαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε ποιον οδικό χάρτη θα ακολουθήσουμε μετά από αυτή τη σύνοδο. Συμμετείχαμε στην τελευταία συνάντηση και ως εγγυήτριες χώρες συνομιλήσαμε ξεχωριστά με το γ.γ. του ΟΗΕ», είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος της Συνόδου στην Γενεύη για το Κυπριακό.

«Η στάση μας συνάδει με τη στάση της τουρκοκυπριακής πλευράς» είπε και συνέχισε λέγοντας πως «υπάρχει μία πραγματικότητα, ότι: οι εγγυήσεις της Τουρκίας είναι ζωτικής σημασίας για τον τουρκοκυπριακό λαό. Εμείς είπαμε ότι πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις ανησυχίες και των δύο πλευρών. Στο τέλος θα πάει σε δημοψήφισμα. Οι προσδοκίες του τουρκοκυπριακού λαού είναι για εμάς κριτήριο. Υπό αυτό το πρίσμα στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι υφυπουργοί, αφού πρώτα κάθε χώρα θα ετοιμάσει τις προτάσεις της».

«Θα προσκαλέσουμε και τους Πρωθυπουργούς. Εξασφαλίστηκε η συναίνεση επί της διαδικασίας. Ήταν πολύ επωφελές να μάθουμε τη θέση του καθενός στη σημερινή σύνοδο. Οι δύο πλευρές διαπραγματεύτηκαν πολύ σοβαρά επί 45 κεφαλαίων. Και υπήρξαν συμφωνίες. Και στα βασικά θέματα δημιουργήθηκαν βάσεις για καλύτερη προσέγγιση. Οι επαφές των δύο πλευρών θα συνεχιστούν για τα ανοιχτά θέματα και ειδικά για να εξασφαλιστεί μεγαλύτερη προσέγγιση και να κλείσουν τα θέματα στα 5 βασικά κεφάλαια» επεσήμανε, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

«Στο θέμα της διοίκησης υπάρχουν διαφορετικά κεφάλαια. Υπάρχει μία τεράστια λίστα. Μερικά θέματα είναι πολύ ευαίσθητα. Αλλά οι δύο πλευρές θα δώσουν στην διαπραγματευτική επιτροπή όλες τις λίστες», πρόσθεσε.

«Ως εγγυήτριες χώρες συζητήσαμε έναν οδικό χάρτη και εξασφαλίστηκε συμφωνία. Η ημερομηνία της συνόδου δεν είναι ακόμη γνωστή. Έγιναν κάποιες προτάσεις. Εμείς είπαμε να συναντηθούν το συντομότερο οι εμπειρογνώμονες. Και η Αγγλία συμφώνησε. Η Ελλάδα όμως είπε ότι δεν είναι έτοιμη και ζήτησε λίγο χρόνο» συμπλήρωσε.

«Στις 18 Ιανουαρίου θα συναντηθούν οι Υφυπουργοί μας για να συζητήσουν τα τεχνικά θέματα. Πρώτα οι Υφυπουργοί, έπειτα οι Υπουργοί και τέλος οι Πρωθυπουργοί θα συναντηθούν. Αν όλοι δείξουν την ίδια διάθεση, θα βγει αποτέλεσμα. Αλλά αν γίνουν μικροπολιτικές μανούβρες, αποτέλεσμα δεν θα υπάρχει» τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι αυτή η διαδικασία δεν πρέπει να είναι χωρίς τέλος αλλά πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα για σύνοδο κορυφής, συγκεκριμένο κι όχι επ’ αόριστον. Κατά τον Τούρκο ΥΠΕΞ «πρέπει να συναντηθούν το συντομότερο οι υπουργοί. Είτε υπάρξει αποτέλεσμα είτε όχι πρέπει να υπάρξει χρονοδιάγραμμα. Η Ελλάδα πρότεινε το 18 Ιανουαρίου, αν ήταν στο χέρι μας εμείς θα λέγαμε για αύριο κιόλας. Ούτε διαπραγματεύσεις χωρίς τέλος γίνονται, ούτε μακροχρόνιες. Οι εγγυήσεις της Τουρκίας και η παρουσία του τουρκικού στρατού στο νησί θα συνεχιστούν».

«Στο θέμα των εγγυήσεων η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα συζητούν μεταξύ τους εδώ κι ένα χρόνο. Χρειάζεται να συζητηθεί το θέμα των εγγυήσεων σε ένα συγκεκριμένο πλαίσιο. Στο θέμα αυτό η τουρκοκυπριακή επιτροπή έθεσε συγκεκριμένα όρια μέσω του κ. Ακιντζί. Η Ελλάδα είπε ότι πρέπει να συμβουλευτούμε μεταξύ μας για αυτό το θέμα. Κι εμείς συμφωνούμε. Ως Τουρκία υποστηρίξαμε τις κυπριακές συνομιλίες. Όπως είπε και ο Πρόεδρός μας, πάντα τις υποστηρίζαμε. Η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα άρχισε να ασχολείται με το θέμα» επεσήμανε ο κ. Τσαβούσογλου.

«Σήμερα όλοι εξέφρασαν τις απόψεις τους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά και η Ελλάδα, κι εμείς δηλώσαμε τους λόγους και την αναγκαιότητα να παραμείνει ο τουρκικός στρατός. Εξηγήσαμε το ρατσισμό που αυξάνεται συνεχώς στο νότο. Το τελευταίο διάστημα έγιναν επιθέσεις εναντίον Τούρκων και δεν υπήρξε καμία τιμωρία. Γι’ αυτό οι Τουρκοκύπρικοι θέλουν την Τουρκία ως εγγυήτρια. Σε αυτό το θέμα χρειάζεται περισσότερη τεχνική επεξεργασία να γίνει. Σήμερα είπαμε ότι πρέπει να συζητηθούν αυτά πιο λεπτομερώς». 

 «Η Ε.Ε. ποια σύγκρουση έλυσε, ποιο θέμα έλυσε; Ποιον εμπόδισε να κάνει κάτι; Ποιος είναι ο ρόλος της Ε.Ε, μπορεί να εγγυηθεί; Ας γίνουμε ρεαλιστές, ας εξασφαλίσουμε το όνομά μας και μετά τα αφήνουμε στην τύχη. Στη χειρότερη περίπτωση θα πάρουμε άλλα μέτρα. Στην Κύπρο δεν υπάρχει πρόβλημα κι ας ισχύουν μέχρι σήμερα οι εγγυήσεις της Τουρκίας. Στη Γενεύη ξεκίνησε η 5μερής διάσκεψη και οι εργασίες της θα συνεχιστούν», κατέληξε ο Τσαβούσογλου.