X

Συνάντηση Ερντογάν-Γκουτέρες για το Κυπριακό

Βασικό θέμα οι εξελίξεις στο Κυπριακό κατά τη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

Ant1news


Τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό συζήτησαν ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν με το ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Οι δύο άνδρες δεν προέβησαν σε δηλώσεις μετά τη συνάντησή τους, ωστόσο στην ανακοίνωση που εξέδωσαν αμέσως μετά τα Ηνωμένα Έθνη αναφέρεται ότι βασικό θέμα στην ατζέντα τους αποτέλεσε η διάσκεψη της Γενεύης για το Κυπριακό και η επικείμενη νέα διεθνής σύνοδος.

Παράλληλα, Ερντογάν και Γκουτέρες , όπως μεταδίδει η αναταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, συζήτησαν την κατάσταση στη Συρία και τις εν εξελίξει διπλωματικές προσπάθειες προκειμένου να μπει τέλος στις συγκρούσεις. Ο Τούρκος πρόεδρος επεσήμανε, σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Αναντολού, τη σπουδαιότητα να υπάρξει κοινή και αποτελεσματική προσπάθεια για την παγκόσμια ειρήνη και τη σταθερότητα και είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο ιδιαίτερα χρειάζονται μεταρρυθμίσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας, εννοώντας αλλαγή της σύνθεσης των 5 μονίμων μελών, που –κατά τον Ερντογάν- δεν συμπεριλαμβάνει καμία μουσουλμανική χώρα.

 

Από την πλευρά του ο Αντόνιο Γκουτέρες εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για τις συνομιλίες στην Αστανά για τη Συρία. Ο ΓΓ τόνισε την ανάγκη καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εξτρεμισμού στη Συρία, η οποία για να επιτευχθεί πρέπει να υπάρξει πολιτική λύση που θα υποστηρίζεται από το λαό της χώρας.

Ως προς το προσφυγικό ο ΓΓ του ΟΗΕ συνεχάρη την Τουρκία για τη γενναιοδωρία της να φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες από τη Συρία.

Τέλος, συζητήθηκε το Ιράκ, για το οποίο ο Αντόνιο Γκουτέρες ανέφερε ότι είναι ανάγκη να συνεχιστούν οι επιχειρήσεις για την απελευθέρωση της Μουσούλης και των άλλων περιοχών από τον ISIS.