X

Ερντογάν: είμαι ένας κοινός θνητός κι όχι δικτάτορας

Τι λένε Γιλντιρίμ και Τσαβούσογλου. Νέο επεισόδιο στα Ίμια "είδαν" τουρκικά ΜΜΕ. Θρίλερ με 27χρονο Τούρκο που εντοπίστηκε σε ελληνική βραχονησίδα.

Ant1news

 

Ο διχασμός στην Τουρκία βαθαίνει όλο και περισσότερο, με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να κατηγορούν το ανώτατο εκλογικό συμβούλιο και το καθεστώς Ερντογάν για όργιο νοθείας και παραποίηση του εκλογικού αποτελέσματος.

Την ίδια ώρα ο Τούρκος Πρόεδρος παραχώρησε την πρώτη του συνέντευξη, μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, στην οποία αρνείται κατηγορηματικά πως η Τουρκία μεταμορφώνεται σε δικτατορικό καθεστώς.

Μιλώντας στο CNN ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε, «αυτό δεν είναι ένα σύστημα που ανήκει στον Ταγίπ Ερντογάν. Είμαι θνητός. Μπορεί να πεθάνω ανά πάσα στιγμή. Το σύστημα αντιπροσωπεύει μια αλλαγή, μια μεταμόρφωση στην δημοκρατική ιστορία της Τουρκίας. Αυτός είναι ο σκοπός του. Όπου υπάρχει δικτατορία, δεν υπάρχει ένα προεδρικό σύστημα. Εδώ υπάρχουν κάλπες... η δημοκρατία παίρνει την δύναμη της από τον λαό. Είναι αυτό που αποκαλούμαι εθνική βούληση».

Παρά την μικρή διαφορά της επικράτησης του «Ναι» στο δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος δήλωσε στο CNN ότι μια νίκη είναι μια νίκη, «δεν έχει σημασία αν κερδίζεις με 1-0 ή με 5-0. Ο τελικός στόχος είναι να κερδίζεις το παιχνίδι», δήλωσε κάνοντας έναν αθλητικό παραλληλισμό.

 

Ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μπιναλί Γιλντιρίμ δήλωσε σήμερα με τη σειρά του, ότι οι προσφυγές κατά του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος της Κυριακής, που έδωσε στον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν σαρωτικές εξουσίες, είναι ένα δικαίωμα, αλλά το να καλείς τον κόσμο να βγει στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί δεν είναι.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στην Άγκυρα, ο Γιλντιρίμ δήλωσε πως το κυβερνών κόμμα AKP έλαβε ένα μήνυμα από το έθνος κατά την ψηφοφορία, την οποία κέρδισε το στρατόπεδο του «ναι» με πλειοψηφία μικρότερη απ' ό,τι αναμενόταν   και το μήνυμα αυτό είναι ότι πρέπει να είναι πιο προσεκτικό σε ορισμένα θέματα.

 

Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε σήμερα πως η κρίσιμης σημασίας αναφορά των ευρωπαίων παρατηρητών για το δημοψήφισμα περιέχει αρκετά λάθη, τα οποία πιστεύει πως έγιναν εσκεμμένα.

Παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και του Συμβουλίου της Ευρώπης δήλωσαν πως το δημοψήφισμα της Κυριακής ήταν μια αναμέτρηση με άνισους όρους.

«Η έκθεση του ΟΑΣΕ δεν έχει αξιοπιστία καθώς οι παρατηρητές τους στερούνται αντικειμενικότητας και μεροληπτούν σε ακραίο βαθμό», δήλωσε ο Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα.

Ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ότι επίκειται συνάντηση του Ερντογάν με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μέσα στον Μάιο, πριν την συνεδρίαση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ πηγές του Προεδρικού Μεγάρου της Τουρκίας, σχολίαζαν ότι ο Τραμπ επικοινώνησε μετά το δημοψήφισμα με τον Ερντογάν προκειμένου να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα.

 

Συντηρείται η ένταση στο Αιγαίο

Για νέα ένταση μεταξύ ελληνικής και τουρκικής ακτοφυλακής γύρω από τα Ίμια κάνουν λόγο τα τουρκικά ΜΜΕ, δημοσιοποιώντας παράλληλα και σχετικό βίντεο του περιστατικού.

Όπως αναφέρεται, τουρκικό πλοίο του λιμενικού κατεδίωξε ελληνικό ενώ κατευθυνόταν προς τα Ίμια, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Την ίδια στιγμή μυστήριο καλύπτει τον εντοπισμό και τη σύλληψη ενός 28χρονου Τούρκου σε βραχονησίδα κοντά στη Σύμη.

Ο ίδιος είχε επικοινωνήσει με τον διεθνή τηλεφωνικό αριθμό άμεσης βοήθειας «112» και λίγο αργότερα εντοπίστηκε από στελέχη του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, σε μια ερημική παραλία της βραχονησίδας Νίμος, κοντά στη Σύμη.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει, τον μετέφερε εκεί ένας διακινητής, τον οποίο πλήρωσε 2.500 ευρώ, για την αποκλειστική μεταφορά του από τα παράλια της Τουρκίας.