X

Ερντογάν: η Μέρκελ αισθάνεται ένοχη

Ο Τούρκος Πρόεδρος κάλεσε για ακόμα μια φορά την Ευρώπη να αλλάξει τη στάση της και δήλωσε ότι ο Ομπάμα τον εξαπάτησε στο θέμα των Κούρδων της Συρίας.

Ant1news

Σε συνέντευξη του στο Αλ Τζαζίρα και κληθείς να σχολιάσει γιατί η Μέρκελ δεν τον κάλεσε να τον συγχαρεί για τη νίκη του στο δημοψήφισμα, ο Ερντογάν απάντησε ότι «εκτιμούμε από ενοχή».

Ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι εύχονται να αποκατασταθούν οι σχέσεις τους με την Ε.Ε. αλλά «όσο εκείνοι κλείνουν τις πόρτες, δεν θα υπάρξει αποκατάσταση», είπε.

Ο Ερντογάν δήλωσε  ότι πρέπει η Ευρώπη να αναθεωρήσει την στάση της και να πει «εμείς εδώ κάναμε λάθος». Περιμέναμε 54 χρόνια, δεν θα περιμένουμε άλλα 54. Θα βρούμε άλλη διέξοδο, συμπλήρωσε ο Τούρκος Πρόεδρος

Για τον Μπαράκ Ομπάμα είπε ότι τους εξαπάτησε στο θέμα του PYD και YPG (Κούρδων της Συρίας) «αλλά δεν νομίζω ότι η νυν κυβέρνηση θα κάνει το ίδιο».

Σχολιάζοντας την έκθεση του ΟΑΣΕ, στην οποία αναφέρεται ότι «το δημοψήφισμα δεν έγινε επί ίσοις όροις», ο Ταγίπ Ερντογάν αντέδρασε λέγοντας ότι η Ευρώπη στήριξε το ΡΚΚ και στη συνέχεια έστειλε εκπρόσωπό της που στηρίζει το ΡΚΚ στην Τουρκία ως παρατηρητή.

«Ένας άνθρωπος που στο χέρι του κρατάει σημαία του ΡΚΚ μπορεί να ετοιμάσει ανεξάρτητη έκθεση; Όχι. Κοιτάξτε, το ίδιο πρόσωπο κάνει εκστρατεία του όχι. Που; Στην Γερμανία. Όταν όμως τα λέμε αυτά η δύση ενοχλείται», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος.

Την ίδια στιγμή όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, στην πρώτη δημοσκόπηση μετά το δημοψήφισμα, που παρουσίασε η εταιρεία Genar, αν γίνονταν σήμερα εκλογές το ΑΚΡ θα λάμβανε το 50-51% των ψήφων, το Ρεπουπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) 25%, το ακροδεξιό ΜΗΡ 10-11% και το φιλοκουρδικό HDP 8-9%.

Τα αποτελέσματα αυτά δεν αλλάζουν δραματικά την εκλογική επιρροή των κομμάτων, όπως διαμορφώθηκε στις τελευταίες εκλογές.