X

Στο τελικό στάδιο η συμφωνία Τουρκίας-Ρωσίας για τους S-400

Ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας εξήγησε τους λόγους για τους οποίους η Άγκυρα στράφηκε προς τη ρωσική αγορά.

Ant1news

Σε τελικό στάδιο είναι οι εργασίες για την προμήθεια πυραυλικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400 από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, Φικρί Ισίκ, προσθέτοντας ότι «παραμένουν ωστόσο κάποιες διαδικασίες τις οποίες εξετάζουν και οι δύο πλευρές».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας εξήγησε τους λόγους που η Άγκυρα στράφηκε προς τη ρωσική αγορά. «Είναι σαφές ότι η Τουρκία έχει ανάγκη από ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα. Αλλά οι χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ δεν έχουν υποβάλει προσφορά που να είναι οικονομικά αποτελεσματική, ούτε δέχθηκαν τη μεταφορά τεχνολογίας και την κοινή παραγωγή», δήλωσε ο Φικρί Ισίκ, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στην Άγκυρα, 

Είπε εξάλλου πως αντιλαμβάνονται ότι τα ρωσικά S-400 δε θα μπορούσαν να ενσωματωθούν στο σύστημα του ΝΑΤΟ. «Δεν ζητάμε κάτι από το ΝΑΤΟ. Αλλά και το ΝΑΤΟ πρέπει να δείξει κατανόηση σ’ αυτό το θέμα. Δηλαδή εσείς και δεν θα μοιράζεστε τεχνολογία και δεν θα υποβάλλετε οικονομικά αποτελεσματική προσφορά. Από την άλλη, δεν μπορείτε να λέτε μην αγοράζετε εκτός του ΝΑΤΟ».

Ο Φικρί Ισίκ δήλωσε ότι απώτερος σκοπός της Τουρκίας είναι να αναπτύξει το δικό της σύστημα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας μεγάλου βεληνεκούς και πως έχει ξεκινήσει τις σχετικές διεργασίες.