X

Η Τουρκία εκβιάζει την Ευρώπη για το θέμα της βίζας

Αν η Ε.Ε. απορρίψει τις προτάσεις μας, δεν πρόκειται να εκπληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας στη συμφωνία για το Προσφυγικό, διαμηνύει Τούρκος Υπουργός.

Ant1news

Νέα απόπειρα εκβιασμού των Βρυξελλών από την Άγκυρα, με “όπλο” την αθέτηση της συμφωνίας για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη.

Ο Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της γειτονικής χώρας, Ομέρ Τσελίκ, αποκάλυψε ότι η Άγκυρα έχει έτοιμο φάκελο με τις αξιώσεις της για εξαίρεση της βίζας στους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν σε χώρες-μέλη της Ε.Ε., τον οποίο θα καταθέσει στις Βρυξέλλες τον ερχόμενο μήνα.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο Τσελίκ προειδοποίησε κατά τη συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk ότι σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις, η Άγκυρα δε θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στη συμφωνία για το Προσφυγικό.

Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι η χώρα του φιλοξενεί αυτήν τη στιγμή τρία εκατομμύρια πρόσφυγες. «Η Τουρκία είναι μια χώρα που έσωσε την Ευρώπη. Αν εμείς δεν κάναμε αυτή τη συμφωνία για τους πρόσφυγες και αν πήγαιναν τόσοι πρόσφυγες στην Ευρώπη, αυτοί οι ακροδεξιοί, ρατσιστές που εκμεταλλεύονται το προσφυγικό, θα είχαν ανέβει τόσο πολύ, που οι κεντροδεξιοί πολιτικοί στην Ε.Ε. δεν θα μπορούσαν να το διαχειριστούν και θα άλλαζε ο πολιτικός χάρτης της Ευρώπης», τόνισε.

 

Για την αρνητική στάση Ευρωπαίων πολιτικών έναντι των Τούρκων στην Ευρώπη που ψήφισαν “ναι” και τις δηλώσεις τους όπως «να επιστρέψουν αυτοί οι Τούρκοι στη χώρα τους και να ακυρωθεί η διπλή υπηκοότητα», ο Τσελίκ είπε ότι είναι εναντίον του να εκδιωχθούν άνθρωποι από τα εδάφη τους λόγω των πολιτικών τους επιλογών.

Ο Ομέρ Τσελίκ αναφέρθηκε επίσης και στην προκαταρκτική έκθεση του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη για το δημοψήφισμα που διεξήχθη στην Τουρκία την περασμένη Κυριακή (16 Απριλίου).

«Ο ΟΑΣΕ ή οποιοσδήποτε άλλος διεθνής οργανισμός δεν έχει την αρμοδιότητα να θεωρεί άκυρο ή να αμφισβητεί το αποτέλεσμα ενός οποιουδήποτε δημοψηφίσματος», δήλωσε χαρακτηριστικά.

 

«Κανένα δικαστήριο δεν μπορεί να ακυρώσει το δημοψήφισμα»

Σε κανένα δικαστήριο, συμπεριλαμβανομένων του Συμβουλίου Επικρατείας και του Συνταγματικού Δικαστηρίου, δεν μπορεί να γίνει προσφυγή εναντίον απόφασης που έλαβε η Ανώτατη Εκλογική Επιτροπή, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Δικαιοσύνης, Μπεκίρ Μποζντάγ.

Άμεση ήταν η απάντηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία έκανε λόγο για «απειλές εναντίον των δικαστών».