X

Ερντογάν: η ΕΕ βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης

Νέα επίθεση και απειλές από τον «Σουλτάνο» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ant1news

Έτοιμη να αποχωρήσει από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η Τουρκία, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της, Ταγίπ Ερντογάν και όσα δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Reuters, τη στιγμή που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέδιδε ανακοίνωση διαμαρτυρόμενο για το κάψιμο της τουρκικής σημαίας στην Αθήνα.

Η Άγκυρα θα επανεξετάσει τη θέση σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στην περίπτωση που υποχρεωθεί να περιμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κι αν επιμείνει η υπάρχουσα εχθρική νοοτροπία κάποιων κρατών – μελών, τόνισε από το προεδρικό παλάτι ο «Σουλτάνος», χαρακτηρίζοντας «αμιγώς πολιτική» την απόφαση που έλαβε η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης να θέσει την Τουρκία υπό καθεστώς επιτήρησης, το οποίο όπως ξεκαθάρισε, δεν «αναγνωρίζεται από την Άγκυρα».

Άλλωστε, αναφερόμενος στις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία, όπου η ηγέτιδα της ακροδεξιάς Μαρίν Λεπέν προκρίθηκε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών και συγκεκριμένα στις αναφορές της περί δημοψηφίσματος για την αποχώρηση της Γαλλίας από την Ευρώπη, ο Ερντογάν σχολίασε ότι, η Ευρωπαϊκή Ένωση «βρίσκεται στα πρόθυρα διάλυσης ή κατάρρευσης».

«Μία ή δύο χώρες δεν μπορούν να κρατήσουν την Ευρώπη ζωντανή. Χρειάζεται μια χώρα σαν την Τουρκία, μια διαφορετική χώρα που συμβολίζει μια διαφορετική θρησκεία. Όμως οι χώρες μέλη της ΕΕ δεν φαίνεται να συνειδητοποιούν το γεγονός αυτό. Τους είναι δύσκολο να ενσωματώσουν μια μουσουλμανική χώρα όπως η Τουρκία», εκτίμησε.

 

Ο Ερντογάν διεμήνυσε πως είναι έτοιμος να θέσει σε δημοψήφισμα το ερώτημα για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και πως η Τουρκία δεν θα περιμένει επ’ αόριστον στην πόρτα εισόδου της Ένωσης μετά από 54 χρόνια. «Αν δεν ενεργούν με ειλικρινή τρόπο, θα πρέπει να βρούμε μια διέξοδο. Γιατί πρέπει να περιμένουμε κι άλλο; Συζητάμε περίπου 54 χρόνια», τόνισε ο Τούρκος Πρόεδρος.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο ρώτησε το λαό του και αυτός ψήφισε υπέρ του Brexit. . . Είναι ήρεμοι, βαδίζουν προς ένα νέο μέλλον και το ίδιο πράγμα έκανε η Νορβηγία. . . και το ίδιο πράγμα μπορεί να εφαρμοστεί στην Τουρκία επίσης», είπε.