X

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Εμπλοκή του ΝΑΤΟ “βλέπει” φιλοκυβερνητική εφημερίδα, που “αποκαλύπτει” μυστικές συσκέψεις σε χώρες της Αδριατικής.

Ant1news

Νέα σχέδια φέρονται να καταστρώνουν οι πραξικοπηματίες στρατιωτικοί που διαφεύγουν σε χώρες του ΝΑΤΟ και καταζητούνται από τις τουρκικές αρχές.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η φιλοκυβερνητική εφημερίδα “Γενί Σαφάκ” γράφει ότι με εντολή Φετουλάχ Γκιουλέν, οι αξιωματικοί αυτοί κάνουν συσκέψεις σε χώρες της Αδριατικής υπό την επίβλεψη στρατηγών χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα αναφέρεται ότι είναι σε επαφή με τους εκπροσώπους της Βοσνίας, της Αλβανίας και του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ και συζητούν τί θα μπορούσε να γίνει από εδώ και πέρα. Σύμφωνα δηλαδή με τη “Γενί Σαφάκ”, εξετάζουν το περιθώριο για δεύτερη απόπειρα πραξικοπήματος.

Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, έχουν απομακρυνθεί από τα καθήκοντά τους 237 Τούρκοι στρατιωτικοί (από τους συνολικά 462 που υπηρετούν στο ΝΑΤΟ) με την κατηγορία της συμμετοχής τους στο κίνημα Γκιουλέν, ενώ 200 από αυτούς αρνήθηκαν να επιστρέψουν στην Τουρκία για να δικαστούν. Από αυτούς 40 ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία, 23 στο Βέλγιο, 10 στην Ολλανδία και 5 στη Νορβηγία.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Γκιουλέν τους έδωσε την εξής υπόσχεση: «Μην επιστρέψετε στην Τουρκία. Ζητήστε άσυλο στη χώρα όπου βρισκόσαστε. Μια μέρα θα φορέσετε ξανά τη στολή σας».