X

Η Τουρκία “διώχνει” τους Γερμανούς από τη βάση του Ιντσιρλίκ

Στον “πάγο” οι σχέσεις της Άγκυρας με το Βερολίνο. Θέμα χρόνου η απόσυρση των γερμανικών δυνάμεων από την Τουρκία.

Ant1news

Τα γερμανικά αεροσκάφη θα συνεχίσουν τον πόλεμο κατά των ισλαμιστών του ISIS από αλλού… Η βάση του Ιντσιρλίκ θα αποτελέσει σύντομα παρελθόν για την Πολεμική Αεροπορία της Γερμανίας, όπως παρελθόν αποτελούν και οι καλές σχέσεις των δυο χωρών…

Η άρνηση της Τουρκίας να επισκεφθούν τη βάση του Ιντσιρλίκ εκπρόσωποι του γερμανικού κοινοβουλίου “διώχνει” τις γερμανικές δυνάμεις από την περιοχή και το Βερολίνο εξετάζει ήδη εναλλακτικές βάσεις για τη μεταφορά τους.

«Οι σχέσεις Γερμανίας-Τουρκίας αυτήν τη στιγμή είναι προβληματικές», παραδέχθηκε ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμπαρ Γκάμπριελ, κατά τη συνάντηση που είχε με τον επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

 

Η βάση του Ιντσιρλίκ θεωρείται κομβικής σημασίας για για τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή και όχι μόνον. Ήδη, όμως, τα τερτίπια του “Σουλτάνου” τους έχουν κάνει να ψάχνουν εναλλακτικές μεταφοράς των αεροπλάνων τους αλλού σε πιο φιλικές βάσεις.

Έτσι άρχισε να ακούγεται η βάση της Σούδας, ανώτατη πηγή του ελληνικού Υπουργείου Άμυνας πρότεινε νέα βάση στην Κάρπαθο, ενώ ψηλά στη λίστα με τις εναλλακτικές βρίσκονται η Πάφος, αλλά και η βάση Αλ Αζράκ της Ιορδανίας την οποία μάλιστα επισκέφθηκε η Γερμανίδα Υπουργός Άμυνας.

 

«Ας κάνουν ό,τι θέλουν» απάντησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ στην απόφαση της Γερμανίας να αποσύρει τα αεροπλάνα της από τη βάση του Ιντσιρλίκ. Βγαίνοντας από την αίθουσα όπου συνεδρίασε η κοινοβουλευτική ομάδα του κυβερνώντος κόμματος, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφων: «Από πλευράς μας δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση. Ας κάνουν ό,τι θέλουν».