X

Συνελήφθη ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας

Ακόμα ένας κατηγορούμενος ως μετέχων στο δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ant1news

Ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνησίας συνελήφθη μαζί με ακόμα 22 δικηγόρους, στα πλαίσια των μαζικών διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο, όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της οργάνωσης σε ανακοίνωσή του.

«Το γεγονός ότι ο πρόεδρος του τουρκικού τμήματος της Διεθνούς Αμνηστίας σύρθηκε από το κύμα διώξεων που έχουν εξαπολύσει οι τουρκικές αρχές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος, είναι μια ακόμη απόδειξη πόσο έχουν επεκταθεί και πόσο αυθαίρετες έχουν γίνει οι διώξεις αυτές», σημειώνει ο Σαλίλ Σέτι και συμπληρώνει πως, «ο Τάνερ Κίλιτς έχει μια μακρά και διαπρεπή ιστορία υπεράσπισης ακριβώς αυτών των ελευθεριών τις οποίες τώρα οι τουρκικές αρχές σκοπεύουν να πατάξουν».

Όπως τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση, η σύλληψη του Κίλιτς δε φέρεται να συνδέεται με την εργασία του στη Διεθνή Αμνηστία, αλλά και θεωρείται πιθανό να συνδέεται με τις εργασίας με οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων στην Τουρκία.

Η εντολή κράτησης αναφέρεται σε ύποπτο μέλη της οργάνωσης του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρωτή του πραξικοπήματος.

Η Διεθνής Αμνηστία σε πρόσφατη έκθεσή της κατήγγειλε τις αυθαίρετες απολύσεις τουλάχιστον 100.000 δημοσίων υπαλλήλων, έπειτα από την επιβολή κατάστασης εκτάκτου ανάγκης, στην οποία μπήκε η Τουρκία μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.