X

Νέα τουρκική πρόκληση: διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Στη «Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου» αφιερωμένη η προσευχή. Για «απαράδεκτη πρόκληση» κάνει λόγο το ελληνικό ΥΠΕΞ.

Ant1news

Συνεχίζει να «τραβάει το σχοινί» και να προκαλεί η Τουρκία. Το βράδυ της Τετάρτης, στην Αγία Σοφία αναγνώστηκε και πάλι το κοράνι και στη συνέχεια έγινε κάλεσμα των πιστών για προσευχή τα ξημερώματα στο πλαίσιο της θρησκευτικής γιορτής Kadır Gecesi, όπως ονομάζεται η ‘Νύχτα της Αποκάλυψης του Κορανίου’.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, η ΤΡΤ μετέδωσε και αυτή τη φορά απευθείας από την Αγία Σοφία ολόκληρη τη λειτουργία, στην οποία συμμετείχε –κάτι που γίνεται για πρώτη φορά- και ο Επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Θεμάτων της Τουρκίας, Μεχμέτ Γκιορμέζ, μαζί με τους πρώην επικεφαλής της Διεύθυνσης, Σουλεϊμάν Ατές και Αλί Μπαρντάκογλου.

Η εκπομπή ξεκίνησε τα μεσάνυχτα και ολοκληρώθηκε με το κάλεσμα των πιστών για προσευχή (εζάνι), τις πρώτες πρωινές ώρες.

Aυτή δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο αφού και πέρυσι τον Ιούνιο το ιερό σύμβολο του χριστιανισμού, ο Ναός της του Θεού Σοφίας, μετατράπηκε σε τζαμί για 30 ημέρες. 

Σύμφωνα με το περσινό «τελετουργικό» ένας ιμάμης διάβαζε κάθε ημέρα το Κοράνιο και το κανάλι TRT κάλυπτε τις μεταδόσεις, που κράτησαν όλη τη διάρκεια του Ραμαζανιού.

Καταδικάζει το ΥΠΕΞ την συγκεκριμένη τελετή

Το Υπουργείο Εξωτερικών καταδικάζει την συγκεκριμένη τελετή και υπενθυμίζει  ότι η Αγιά Σοφιά είναι «ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά» ενώ τονίζει πως ενέργειες όπως αυτή «προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει». 

Παράλληλα στην ίδια ανακοίνωση η Τουρκία καλείται να δείξει τον δέοντα σεβασμό στον «οικουμενικό χαρακτήρα» της Αγίας Σοφίας. 

Η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ:

«Καταδικάζουμε την ανάγνωση του Κορανίου και την τέλεση προσευχής παρουσία του επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων της τουρκικής πρωθυπουργίας εντός της Αγίας Σοφίας, η οποία μεταδόθηκε τηλεοπτικά από την κρατική τηλεόραση της Τουρκίας.

Η Αγία Σοφία είναι ένα μνημείο που έχει χαρακτηριστεί από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Η απόπειρα μετατροπής της σε τέμενος, μέσω της ανάγνωσης του κορανίου, της τέλεσης προσευχής και σειράς άλλων ενεργειών, προσβάλει τη διεθνή κοινότητα, η οποία οφείλει να κινητοποιηθεί δεόντως και να αντιδράσει.

Πρόκειται για μία καταφανώς απαράδεκτη πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών και όσων τιμούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας, η οποία σημειώνεται σε μία περίοδο που θα έπρεπε να προάγεται αντί να υπονομεύεται ο διαθρησκειακός διάλογος.

Καλούμε την Τουρκία να επιδείξει συμπεριφορά σύγχρονης και δημοκρατικής χώρας και να προστατεύσει τον οικουμενικό χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας, σεβόμενη την μακραίωνη παράδοση του πανανθρώπινου αυτού μνημείου».

Κουμουτσάκος: η Τουρκία να σεβαστεί την οικουμενικότητα της Αγίας Σοφίας

«Η Τουρκία φαίνεται ότι δεν διδάσκεται από την Ιστορία», αναφέρει σε δήλωση του αναφορικά με την νέα τουρκική πρόκληση και την απόπειρα της τουρκικής Κυβέρνησης να μετατρέψει σε τζαμί την Αγιά Σοφία, ο Τομεάρχης Εξωτερικών της Νέας Δημοκρατίας.

Όπως τονίζει ο Γιώργος Κουμουτσάκος, «το τουρκικό Κράτος κάνει μεγάλο λάθος, ειδικά σε αυτήν την ταραγμένη εποχή, να βάζει την θρησκεία στην υπηρεσία πολιτικών επιδιώξεων»... 

ΑΝΕΛ: ο Ερντογάν να σταματήσει τους λεονταρισμούς

«Η ανάγνωση του Κορανίου και η τέλεση προσευχής παρουσία Τούρκου αξιωματούχου στην Αγιά Σοφιά συνιστά προκλητική ενέργεια που φανερώνει την έλλειψη σεβασμού των τουρκικών αρχών έναντι των Ορθοδόξων χριστιανών ανά την υφήλιο και προσβάλλει βάναυσα το θρησκευτικό τους συναίσθημα. Ταυτόχρονα, η νέα τουρκική πρόκληση με κρατική «βούλα» υπονομεύει τον χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας ως μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς», αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της η Μανταλένα Παπαδοπούλου.