X

Τις προτάσεις της Λευκωσίας στο Κραν Μοντανά αποκαλύπτει η “Μιλιέτ”

Βλέπει αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό η τουρκική εφημερίδα. Τι ζητά η Λευκωσία και ποια είναι η πρόταση της Τουρκίας.

Ant1news

Αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις του Κραν Μοντανά ‘βλέπει’ η τουρκική εφημερίδα ‘Μιλιέτ’, υποστηρίζοντας ότι η εμπλοκή οφείλεται στην επιμονή του Κύπριου προέδρου για ‘μηδέν στρατό μηδέν εγγυήσεις’, παρόλο που ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών έδωσε το μήνυμα πως αν γίνει αποδεκτή η πολιτική ισότητα και η εκ περιτροπής προεδρία θα κάνει βήματα στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Όπως αποκαλύπτει η ‘Μιλιέτ’, η Λευκωσία ζήτησε αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων αμέσως μετά τη λύση και κατάργηση του δικαιώματος εγγυήσεων αναφέροντας ότι είναι ‘εκ των ων ουκ άνευ’.

Η Λευκωσία ζήτησε επίσης αμέσως μετά τη λύση επιστροφή των Βαρωσίων και της Μόρφου και επιστροφή 100 χιλιάδων Κύπριων στα σπίτια τους.

Αναφέρει ακόμη ότι η ε/κ πλευρά αντιτίθεται στην ίση μεταχείριση των Τούρκων πολιτών με τους Έλληνες πολίτες με το επιχείρημα ότι «η Ελλάδα είναι χώρα-μέλος της Ε.Ε. και πως μετά τη λύση η Τουρκία θα γεμίσει το νησί με Τούρκους».

Ωστόσο, η τουρκική πλευρά είπε ότι χωρίς πολιτική ισότητα και εκ περιτροπής προεδρία δεν θα υπάρξει πρόοδος στο θέμα των εγγυήσεων. Η Τουρκία μετά τη λύση θα μειώσει σταδιακά τον αριθμό των στρατευμάτων της, αλλά δεν θα αποχωρήσει εξ ολοκλήρου ο τουρκικός στρατός. Επίσης η τουρκική πλευρά θέλει να συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και μετά από 15 χρόνια να συζητηθούν και πάλι. Η ίση μεταχείριση των πολιτών της είναι από τα ων ουκ άνευ.

Η ‘Μιλιέτ’ καταγράφοντας την πρόταση της Τουρκίας, αναφέρει τα εξής:

  • Στις συμφωνίες για τις εγγυήσεις πρέπει να ισχύσει το mutatis mutandis (τηρουμένων των αναλογιών). Θα συνεχιστούν οι εγγυήσεις της Τουρκίας και το δικαίωμα παρέμβασης αλλά θα προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες.
  • Δεν πρέπει να υπάρξει οποιαδήποτε τελική ημερομηνία για τις εγγυήσεις και την αποχώρηση του τουρκικού στρατού.
  • Πρέπει να ιδρυθεί μια επιτροπή παρακολούθησης.
  • Οι εγγυήσεις να επανεξεταστοούν έπειτα από τρεις προεδρίες εκ περιτροπής ή τρεις εκλογικες αναμετρήσεις. Συνολικά 15 χρόνια.
  • Η συνέχιση παρουσίας τουρκικού στρατού
  • Την πρώτη μέρα της συμφωνίας να υπάρξει σημαντική μείωση του στρατού.
  • Με την εφαρμογή της συμφωνίας να αξιολογηθεί ξανά αυτός ο αριθμός για αργότερα.
  • Ο αριθμός των τουρκικών στρατευμάτων να παραμείνει χωρίς να υπάρχει τελική ημερομηνία.