X

Ο τουρκικός Τύπος για το “ναυάγιο” των συνομιλιών για το Κυπριακό

Καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική πλευρά. Τσαβούσογλου: δεν έχει νόημα επιμένουμε στις παραμέτρους του ΟΗΕ.

Ant1news

«Αποτέλεσμα γιοκ στις συνομιλίες για το Κυπριακό». Αυτός είναι ο τίτλος που κυριαρχεί σήμερα στα ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ για το “ναυάγιο” στο Κραν Μοντανά.

Όπως ήταν αναμενόμενο, καταλογίζονται ευθύνες στην ελληνική πλευρά, παρουσιάζοντας τη στάση που κράτησαν Τσαβούσογλου και Ακιντζί ως “εποικοδομητική”.

Η είδηση δεν βρίσκεται στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, καθώς την ώρα που τυπώνονταν οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονταν ακόμη. Ωστόσο, η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, μας μεταφέρει το κλίμα που κυριαρχεί στις ιστοσελίδες των εφημερίδων και των τηλεοπτικών δικτύων στη γειτονική χώρα:

«Οι συνομιλίες για την Κύπρο τελείωσαν, συμφωνία γιοκ», αναφέρει το CNN Turk.

Η εφημερίδα Χουριέτ γράφει «Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για την Κύπρο», επισημαίνοντας τη δήλωση του ΓΓ του ΟΗΕ “λυπάμαι πολύ”.

«Χωρίς αποτέλεσμα οι συνομιλίες για την Κύπρο στην Ελβετία», γράφει η Μιλιέτ. Όπως αναφέρει ο ανταποκριτής της εφημερίδας στα Κατεχόμενα, Σεφά Καραχασάν, οι συνομιλίες “κόλλησαν” λόγω της ελληνικής και ε/κ προσέγγισης για “μηδέν στρατό και μηδέν εγγυήσεις”.

 

«Δυστυχώς, έληξε χωρίς αποτέλεσμα ο δεύτερος γύρος της Διάσκεψης για την Κύπρο που ξεκίνησε στο Κραν Μοντάνα στις 28 Ιουνίου», δήλωσε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη συνέντευξη που παραχώρησε.

Από την πρώτη διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου η Τουρκία συνέβαλε με κάθε τρόπο για την εξεύρεση μιας δίκαιης, περιεκτικής και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών.

 

Στην τουρκοκυπριακή πλευρά η διαπραγματευτική ομάδα και κυρίως ο Πρόεδρος Ακιντζί και αυτοί που ανέλαβαν καθήκοντα στην προηγούμενη διαδικασία τηρούν την ίδια εποικοδομητική προσέγγιση, είπε ο Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως δεν επιτεύχθηκε αποτέλεσμα παρά τις προσπάθειες αυτές. «Το αποτέλεσμα αυτό έδειξε την αδυναμία μιας λύσης μέσα στις παραμέτρους του ΟΗΕ. Δεν έχει πια νόημα να επιμένουμε σε αυτές τις παραμέτρους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, Μπιναλί Γιλντιρίμ, ο οποίος επέρριψε τις ευθύνες για το “ναυάγιο” στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η Τουρκία και η “ΤΔΒΚ” έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους, από την αρχή έδειξαν πόσο εποικοδομητικοί ήταν», είπε στη συνέχεια ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, προσθέτοντας ότι «τόσο ο ΟΗΕ όσο και η Ε.Ε. έδειξαν ότι ήθελαν λύση, αλλά η ελληνοκυπριακή πλευρά δεν έδειξε εποικοδομητική στάση».