X

Γιλντιρίμ για Κυπριακό: δεν είναι και το τέλος του κόσμου

Την πλευρά Αναστασιάδη κατηγόρησε ο Τούρκος Πρωθυπουργός για το «ναυάγιο» του Κραν Μοντανά.

Ant1news

Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπιναλί Γιλντιρίμ, κατηγόρησε ευθέως την πλευρά Αναστασιάδη για το ναυάγιο του Κραν Μοντανά, λέγοντας ότι «δεν υιοθέτησε μία εποικοδομητική στάση κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων», ενώ εκτίμησε ότι η αποτυχία αυτή ‘δεν σημαίνει και το τέλος του κόσμου’ για την Τουρκία, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Η δήλωση Γιλντιρίμ:

"Η Τουρκία και η ‘ΤΔΒΚ’ έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους. Το δείξαμε από την αρχή ότι η στάση μας ήταν εποικοδομητική. Το δείξαμε ξεκάθαρα τόσο στα ΗΕ όσο και στην Ε.Ε. και στις εγγυήτριες χώρες ποια πλευρά ήταν εκείνη που ήθελε τη λύση. Αλλά η ε/κ διοίκηση της νότιας Κύπρου, μέλος παράλληλα της Ε.Ε., δυστυχώς δεν έδειξε την προσδοκώμενη εποικοδομητική στάση στο θέμα της λύσης. Αλλά ήδη με το δημοψήφισμα του 2004 και τη μονομερή ένταξή στην Ε.Ε., η νότια Κύπρος είχε αρχίσει να ετοιμάζει το έδαφος των σημερινών γεγονότων.

Όποια λύση και να έρθει, όποια συμφωνία και να γίνει, για να μην ξαναζήσουμε τον πόνο των περασμένων δεκαετιών, δεν πρόκειται να κάνουμε καμία υποχώρηση στο ζωτικής σημασίας θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων. Η Τουρκία θα εξαντλήσει όλα τα νομικά μέσα προκειμένου να προστατεύσει τα δικαιώματα, που απορρέουν από τις διεθνείς συνθήκες, των αδελφών της που ζουν στη ‘Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου’. Εμείς θα συνεχίσουμε να δείχνουμε την εποικοδομητική μας στάση ακόμη κι όταν ζητήσουν πάλι στο μέλλον τα ΗΕ ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός να υπάρξει μία μόνιμη και βασισμένη στην ισότητα λύση στο νησί. Και να μη γίνει βέβαια αυτό, δεν σημαίνει ότι είναι το τέλος του κόσμου. Η ζωή συνεχίζεται. Ό,τι χρειάστηκε μέχρι σήμερα να κάνουμε για τη βόρεια Κύπρο θα συνεχίσουμε να το κάνουμε με τον ίδιο τρόπο και πάλι.

Και όσον αφορά στα τετελεσμένα που προσπαθούν να δημιουργήσουν με τις φυσικές πηγές γύρω από την Κύπρο, δεν πρόκειται να τα αποδεχτούμε ποτέ."