X

Προκαλεί τη Δύση ο Ερντογάν ένα χρόνο μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα

Εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου στον Guardian και το BBC. Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις μνήμης, σε Άγκυρα και Πόλη.

Ant1news



Εριστικός, ως συνήθως, απέναντι στη Δύση εμφανίστηκε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανήμερα της συμπλήρωσης ενός χρόνου από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία.

Με άρθρο του στον Guardian ο Τούρκος πρόεδρος καλεί τους ηγέτες της Δύσης να αποφασίσουν αν θα στηρίξουν τους «τρομοκράτες» ή τον τουρκικό λαό.

«Δυστυχώς, οι σύμμαχοι της Τουρκίας, ιδιαίτερα οι φίλοι μας στη Δύση, δεν κατάφεραν να εκτιμήσουν τη σημασία του τι συνέβη. Αντί να εκφράσουν αλληλεγγύη στους συμπατριώτες μας, αρκετές δυτικές κυβερνήσεις και θεσμοί προτίμησαν να περιμένουν και να δουν πώς θα εξελιχθεί η κρίση. Η υποκρισία τους και τα διπλά στάνταρντ ενόχλησαν βαθιά τον τουρκικό λαό, που ρίσκαρε τα πάντα για να υπερασπιστεί την ελευθερία», αναφέρει ο Ερντογάν

Παράλληλα εκφράζει αμφιβολίες και για τις προθέσεις των δυτικών χωρών έναντι της Τουρκίας , καθώς όπως, λέει, αντέδρασαν στις τουρκικές προσπάθειες να εντοπιστούν και να απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι που ήταν αφοσιωμένοι στον Φετουλάχ Γκιουλέν.

Ορισμένος εμφανίστηκε ο Ερντογάν και στο BBC , εξαπολύοντας πυρά εναντίον της ΕΕ. Προειδοποίησε πως η Τουρκία έχει σχέδιο Β αλλά και Γ στην περίπτωση που δεν εγκριθεί η ένταξη της στην Ένωση. 

Το… σόου σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη

 

Κορυφώνονται, εν τω μεταξύ, σε Άγκυρα και Κωνσταντινούπολη οι εκδηλώσεις για την επέτειο του αποτυχημένου αιματηρού πραξικοπήματος.

Ο Ταγίπ Ερντογάν εγκαινίασε το βράδυ του Σαββάτου, παρουσία λαοθάλασσας, το νέο μνημείο προς τιμήν όσων έχασαν τη ζωή τους στην πρώτη γέφυρα του Βοσπόρου η οποία μετονομάστηκε σε γέφυρα των πεσόντων της 15ης Ιουλίου.

Ερντογάν: θα ξεριζώσω τα κεφάλια των προδοτών

 «Κανένας που προδίδει αυτήν την χώρα δεν μπορεί να μείνει ατιμώρητος» δήλωσε ο πρόεδρος της Τουρκίας από την Κωνσταντινούπολη, ενώπιον χιλιάδων Τούρκων πολιτών.

Ο Τούρκος πρόεδρος υποσχέθηκε να «ξεριζώσει το κεφάλι των προδοτών» που ευθύνονται για την απόπειρα πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, ενορχυστρωτή της οποίας η Άγκυρα θεωρεί τον αυτοεξόριστο ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.

«Πριν απ’ όλα, θα ξεριζώσουμε το κεφάλι αυτών των προδοτών» δήλωσε ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια μιας τελετής, ενώ επανέλαβε ότι θα εγκρίνει την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εάν η Εθνοσυνέλευση υπερψηφίσει τη σχετική απόφαση.
Επιπλέον, ο επικεφαλής του τουρκικού κράτους είπε ότι θέλει οι πραξικοπηματίες που έχουν οδηγηθεί στην φυλακή να φοράνε συγκριμένη φόρμα «όπως εκείνη στο Γκουαντάναμο».

«Στο εξής, να τους οδηγούμε ενώπιον του δικαστηρίου με μια μοναδική περιβολή, όπως στο Γκουαντάναμο. Μια μοναδική στολή» τόνισε ο Ερντογάν.

Ο “Σουλτάνος”, στη συνέχεια, επέστρεψε στην Άγκυρα για την ομιλία που θα κάνει στις 2:32 τα ξημερώματα της Κυριακής μπροστά στη Βουλή όπου θα έχει ήδη καταλήξει η μεγάλη πορεία του λαού. Η πορεία θα καταλήξει μπροστά στο τέμενος του Λαού που βρίσκεται στο συγκρότημα του νέου προεδρικού μεγάρου και από εκεί μπροστά στο νέο μνημείο για την 15η Ιουλίου,  στην είσοδο του μεγάρου.

Κουρτουλμούς: Το πραξικόπημα δεν ήταν ελεγχόμενο

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Τουρκίας Νουμάν Κουρτουλμούς απέρριψε  τον ισχυρισμό ότι το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του 2016 στη χώρα ήταν ελεγχόμενο από την κυβέρνηση και εξήρε τον τουρκικό λαό διότι εμπόδισε την κατάληψη της εξουσίας από τους πραξικοπηματίες.

Η Τουρκία, λοιπόν, θυμάται την ημέρα που άλλαξε την σύγχρονη ιστορία της. Την ημέρα του πραξικοπήματος που καταπνίγηκε στο αίμα αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς και εκτρέποντας τη χώρα στον απόλυτο αυταρχισμό του παντοδύναμου πλέον Σουλτάνου.