X

Ξεκίνησε η δίκη των “17” της “Cumhuriyet” (βίντεο)

Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένος έξω από το δικαστήριο και θα παραμείνει για τις επόμενες πέντε μέρες ως "φρουρός" των δημοσιογράφων.

Ant1news

Υπό το άγρυπνο βλέμμα του κόσμου έξω από το δικαστήριο, ξεκίνησε σήμερα η δίκη των 17 δημοσιογράφων και εργαζομένων της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», που πρόσκειται στην αξιωματική αντιπολίτευση, στο δικαστήριο Τσάγλαγιαν της Κωνσταντινούπολης. Πλήθος κόσμου είναι συγκεντρωμένος έξω από το δικαστήριο και θα παραμείνει για τις επόμενες πέντε μέρες ως ‘φρουρός’ των δημοσιογράφων. 

Την υπεράσπιση ξεκίνησε ο δημοσιογράφος Καντρί Γκιουρσέλ, ο οποίος είπε ότι «το κατηγορητήριο είναι γεμάτο συκοφαντίες και εκτός πραγματικότητας». 

Ο Καντρί Γκιουρσέλ κατηγορείται μαζί με τους υπόλοιπους δημοσιογράφους και εργαζόμενους της εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» για δημοσιεύματα τα οποία έδειχναν νόμιμες τις δραστηριότητες του κινήματος Γκιουλέν, του ΡΚΚ και της ακροαριστερής οργάνωσης DHKP-C. Για τον Καντρί Γκιουρσέλ ζητείται ποινή φυλάκισης από 7,5 έως 15 χρόνια.

Έξω από το δικαστήριο ο βουλευτής του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), Μπαρίς Γιαρκαντάς δήλωσε ότι «αυτό το κατηγορητήριο είναι άδειο όπως ένα μπαλόνι». 

 

Ο πρόεδρος τοπικής οργάνωσης του κόμματος της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «το δικαστήριο μετατράπηκε σε δίκη που δικάζεται η αντιπολίτευση». 

Ο βουλευτής του φιλοκουρδικού Κόμματος HDP, Φιλίζ Κερσετζίογλου, δήλωσε ότι «κατά την κυβέρνηση όλη η αντιπολίτευση είναι τρομοκράτες. Οι μόνοι που δεν είναι τρομοκράτες είναι οι ίδιοι».