X

Προκλητικός ο γαμπρός του Ερντογάν: θα κάνουμε δική μας γεώτρηση μέσα στο 2017

Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός, διαμηνύει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Τι λέει για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου και στη Σινώπη.

Ant1news

Τα σχέδια της Τουρκίας να προχωρήσει σε γεώτρηση το φθινόπωρο στη Μεσόγειο για φυσικό αέριο, έκανε γνωστά για άλλη μια φορά ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϋράκ, διαμηνύοντας ότι «η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε συνέδριο για την Πολιτική Εθνικής Ενέργειας, ο γαμπρός του Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα οι διαπραγματεύσεις για την αγορά πλατφόρμας να καταλήξουν θετικά το φθινόπωρο.

«Κάποιοι θυμώνουν, αλλά λυπάμαι… Η Μεσόγειος δεν είναι μονοπώλιο κανενός. Εμείς ως Τουρκία θα κινητοποιηθούμε και θα κάνουμε πιο λεπτομερείς αναλύσεις. Θα κάνουμε μόνοι μας και την έρευνα και τη γεώτρηση», δήλωσε.

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου και στη Σινώπη

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Ακούγιου είπε ότι ευελπιστεί μέχρι τέλος του χρόνου να εγκαινιαστεί, ενώ για το πυρηνικό σταθμό της Σινώπης ανέφερε ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν φτάσει σε τελικό στάδιο, χωρίς να αναφέρει με ποια χώρα. «Μακάρι μέχρι το 2030 να έχουν λειτουργήσει και οι τρεις μας αντιδραστήρες. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, εκπαιδεύοντας τους μηχανικούς μας που θα λειτουργήσουν το πυρηνικό αντιδραστήρα», ανέφερε.

Όπως όλοι λένε –είπε ο Τούρκος υπουργός- ο 19ος αιώνας ήταν αιώνας άνθρακα, ο 20ος ήταν αιώνας πετρελαίου και ο 21ος θα είναι αιώνας φυσικού αερίου. «Άρα, ως Τουρκία πρέπει να επενδύσουμε στην αγορά του LNG», είπε.