X

Πήγαν να την συλλάβουν λόγω του ...ντεκολτέ της!

Επικίνδυνες διαστάσεις λαμβάνει η αύξηση του συντηρητισμού στην Τουρκία. Εκατοντάδες γυναίκες διαδήλωσαν για το δικαίωμά τους να ντύνονται ελεύθερα.

Ant1news

Την ώρα που εκατοντάδες γυναίκες στην ασιατική Κωνσταντινούπολη χθες πραγματοποιούσαν διαδήλωση για το δικαίωμά τους να ντύνονται ελεύθερα και όπως εκείνες θέλουν, την ίδια ώρα στην ευρωπαϊκή Κωνσταντινούπολη η αστυνομία προσπάθησε να συλλάβει γυναίκες, επειδή δεν συμφωνούσε με τον τρόπο ντυσίματός τους…

Η κατακόρυφη αύξηση του συντηρητισμού στην Τουρκία λαμβάνει πλέον επικίνδυνες διαστάσεις, επισείοντας μέχρι και τιμωρία των γυναικών από τους άνδρες συμπολίτες τους, ενώ ο τρόπος ντυσίματος των γυναικών τίθεται πια υπό το αυστηρό βλέμμα του νόμου και της αστυνομίας στην Τουρκία.

Νεαρές γυναίκες που κάθονταν χθες το βράδυ στο πάρκο Μάτσκα της Κων/λης, δίπλα στην πιο πλούσια συνοικία της Πόλης (πιθανότατα μετά από διασκέδαση σε κοντινά κλαμπ), δέχθηκαν τις παρατηρήσεις και όχι μόνο… κάποιων ιδιωτικών Τούρκων αστυνομικών, υπεύθυνων για την επιτήρηση του πάρκου, λόγω του τρόπου ντυσίματός τους, ζητώντας από τις γυναίκες να φύγουν από το πάρκο.  «Δεν σου επιτρέπω να κυκλοφορείς στο πάρκο με τέτοιο ντύσιμο, δεν μπορείς να έχεις ανοιχτά τα β... σου», είπε αστυνομικός σε μία από τις γυναίκες.

Η κοπέλα τότε αντέδρασε έντονα και δεν θέλησε να συμμορφωθεί προς τις παράλογες υποδείξεις του, ενώ δήλωσε ότι θα υποβάλει μήνυση. Κλήθηκε μάλιστα και η επίσημη αστυνομία, προκειμένου να συνετίσει τις κοπέλες, γεγονός που καταγράφηκε από το τηλέφωνο ενός πολίτη, που βρέθηκε τυχαία την ώρα εκείνη στο πάρκο και παρακολουθούσε το γεγονός. Αφότου τo δημοσιοποίησε στο twitter, έχει προκαλέσει πλήθος κοινωνικής αντίδρασης.

Λίγες ώρες νωρίτερα εκατοντάδες γυναίκες πραγματοποίησαν πορεία στην ασιατική Κων/λη, διαμαρτυρόμενες για τη συμπεριφορά των Τούρκων ανδρών που απαιτούν να ντύνονται πιο συντηρητικά. Η πορεία με σύνθημα «Μην ανακατεύεσαι στο ντύσιμό μου» ξεκίνησε από τη Χαλκηδόνα της Κων/λης και οι γυναίκες φώναζαν συνθήματα κρατώντας σε κρεμάστρες τζιν σορτσάκια, παράδειγμα ντυσίματος που κάποιοι άνδρες στην Τουρκία θεωρούν απαράδεκτο. «Δεν θα υπακούσουμε, ούτε θα σιωπήσουμε, ούτε θα φοβηθούμε. Θα αντισταθούμε και θα κερδίσουμε», φώναζαν οι διαδηλώτριες.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της λεκτικής και φυσικής βίας εναντίον των γυναικών στην Τουρκία για την επιλογή του ντυσίματός τους. Πριν από ένα μήνα, μία νεαρή γυναίκα έγινε θύμα επίθεσης ενός άνδρα μέσα σε λεωφορείο στην Κων/λη, επειδή φορούσε σορτς κατά τη διάρκεια του ιερού μήνα του Ραμαζανιού. Σε ένα άλλο περιστατικό, ένας άνδρας πρόσβαλε μία κοπέλα σε δρόμο της Κων/λης λέγοντάς της ότι το ντύσιμό της ήταν προκλητικό και καλό θα ήταν να είναι πιο προσεκτική γιατί ‘έτσι ανάβει τους άνδρες’.

Ένας άλλος άνδρας αποκάλεσε ‘σατανά’ μία άλλη γυναίκα και την κλώτσησε σε αστικό λεωφορείο, επειδή πάλι φορούσε σορτς. Ο άνδρας της είπε μάλιστα ότι ‘όσες φοράνε σορτς θα πρέπει να πεθάνουν’.

Στην πορεία συμμετείχαν και ομοφυλόφιλοι, στους οποίους η νομαρχία Κων/λης είχε απαγορεύσει πριν από ένα μήνα να πραγματοποιήσουν τη Gay Parade. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι στην πορεία συμμετείχαν και γυναίκες με μαντήλα, οι οποίες ήθελαν να διαμαρτυρηθούν επίσης για την κριτική που δέχονται επειδή φορούν την παραδοσιακή μουσουλμανική μαντήλα.

«Μην ανακατεύεσαι για το αν φοράω μαντήλα, σορτς ή ό,τι ρούχο θέλω» ήταν άλλο ένα από τα συνθήματα των γυναικών της πορείας.