X

Ξεκίνησε η δίκη 486 κατηγορουμένων για το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία

Τη θανατική ποινή ζητούσαν επίμονα οι συγγενείς των θυμάτων, που είχαν συγκεντρωθεί έξω το δικαστήριο.

Ant1news

Ξεκίνησε σήμερα στην Άγκυρα η πιο κρίσιμη δίκη για την απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη.

Οι κατηγορούμενοι αριθμούν τους 486 και η κατηγορία που τους βαρύνει είναι ότι εκείνο το βράδυ βρίσκονταν ή ξεκίνησαν από την αεροπορική βάση Ακιντζί της Τουρκίας, προκειμένου να καταλύσουν το πολίτευμα της χώρας. Η βάση Ακιντζί θεωρείται το κέντρο των δραστηριοτήτων για το σχέδιο των επίδοξων πραξικοπηματιών.

Η δίκη πραγματοποιείται σε δικαστική αίθουσα εντός των φυλακών Σιντζάν στην Άγκυρα, όπου κρατούνται οι υπόδικοι με Νο1 κατηγορούμενο τον Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος βέβαια βρίσκεται στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ. Ανάμεσά τους είναι και τέσσερις πολίτες, καθώς και ο πρώην Αρχηγός Αεροπορίας Ακίν Οζτούρκ, ο οποίος θεωρείται ο καθοδηγητής των επιχειρήσεων.

 

Η δίκη θα συνεχιστεί μέχρι τις 29 Αυγούστου και γύρω από τις φυλακές Σιντζάν έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας. Drones παρακολουθούν συνέχεια τις κινήσεις στην περιοχή, ενώ μπροστά από τις φυλακές έχει τοποθετηθεί μεγάλος αριθμός τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Συνθήματα, όπως “θέλουμε τη θανατική ποινή” και “κάτω η οργάνωση FETO” φώναζαν έξω από το δικαστήριο, οι συγγενείς των θυμάτων του πραξικοπήματος, ρίχνοντας μάλιστα και ένα σχοινί που συμβολίζει τη θανατική ποινή, την ώρα που περνούσαν από μπροστά τους οι κατηγορούμενοι για να τους πάνε στην αίθουσα του δικαστηρίου.

Η Αστυνομία εμπόδισε πολίτες, οι οποίοι προσπάθησαν να τρέξουν προς τους υποδίκους.

 

Μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου, όπου δημιουργήθηκε χώρος και για συγγενείς, προκλήθηκε επίσης ένταση. Όταν συγγενείς νεκρών άρχισαν να βρίζουν, δικηγόροι υποδίκων αντέδρασαν χτυπώντας το χέρι τους στο τραπέζι. Ο δικαστής παρενέβη προειδοποιώντας τις δύο πλευρές. Ένας από τους συγγενείς φώναξε «Στο τέλος θα πνιγείτε στη βρωμιά σας». Ο δικαστής απάντησε «Καταλαβαίνουμε τον πόνο και τον θυμό σας, αλλά αυτοί που δεν μπορούν να αντέξουν εδώ ας αποχωρήσουν. Αν συνεχιστεί αυτός ο διάλογος θα αναγκαστούμε να απομακρύνουμε κάποιους».