X

Τουρκικό ΥΠΕΞ: οικτίρουμε και καταδικάζουμε την Ελλάδα

Ιταμή ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ως απάντηση στο ελληνικό, για την μαύρη επέτειο της χρήσης χημικών από την τουρκική αεροπορία στη χερσόνησο της Τηλλυρίας στην Κύπρο.

Ant1news

Με μία σκληρή απάντηση αντέδρασε χθες το βράδυ το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στην ελληνική διπλωματία αναφορικά με την ανακοίνωσή της για την επέτειο της αντίστασης των Τουρκοκυπρίων ενάντια στους Ελληνοκύπριους το 1964 στο κατεχόμενο χωριό των Κοκκίνων.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Γιορτάστηκε χθες στην Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου η 53η επέτειος της αντίστασης στο Ερένκιοι (Κόκκινα στα ελληνικά) (8 Αυγούστου). Ωστόσο έπεσε στην αντίληψή μας για το θέμα αυτό μία ατυχής δήλωση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η ελληνική δήλωση περιείχε ισχυρισμούς για την υποστήριξη που παρασχέθηκε από την Τουρκία ως μητέρα-πατρίδα και Εγγυήτρια στη θαρραλέα και ευγενή μάχη των Τουρκοκυπρίων το 1964 εναντίον της κοινής φιλοδοξίας για ένωση και των προσπαθειών για εθνική εκκαθάριση από τους Ελληνοκύπριους και τους Έλληνες. Οικτίρουμε και καταδικάζουμε αυτούς τους τελείως αβάσιμους και ψευδείς ισχυρισμούς.

Για πολλά χρόνια, Ελληνοκύπριοι και Έλληνες χρησιμοποίησαν κάθε μέσο προκειμένου να προκαλέσουν το φόβο και να υποκινήσουν τη βία με σκοπό την εκδίωξη των Τουρκοκυπρίων από το Νησί της Κύπρου μέσω εθνικής εκκαθάρισης. Αυτή η τελευταία δήλωση πιθανότατα αντικατοπτρίζει τη μάταιη προσπάθειά τους να καλύψουν το αίσθημα ενοχής που τους διακατέχει σχετικά με αυτές τις πράξεις.

Να θυμίσουμε ότι το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στην ανακοίνωση του είχε επισημάνει ότι «με θλίψη καταγράφουμε τους εορτασμούς της Τουρκοκυπριακής ηγεσίας και μάλιστα του ίδιου του κ. Ακιντζί, για τα 53 χρόνια από την χρήση χημικών όπλων και τη ρίψη βομβών ναπάλμ από την πολεμική αεροπορία της Τουρκίας στη χερσόνησο της Τηλλυρίας. Επρόκειτο για την πρώτη χρήση των απαγορευμένων χημικών όπλων στην ιστορία του πλανήτη μας.

Όταν σήμερα όλος ο πλανήτης υποκλίνεται στα θύματα των πολέμων και τέτοιων επιθετικών πράξεων, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε παρόμοιους εορτασμούς αποτελούν πρόκληση απέναντι στο διεθνές δίκαιο, στη μνήμη των πεσόντων και σε όλη την ανθρωπότητα».