X

Ομαδικά πυρά στη Μέρκελ από την Άγκυρα για την Τελωνειακή Ένωση

Μπαράζ δηλώσεων από Τούρκους αξιωματούχους που επικρίνουν αυστηρά τη Γερμανίδα Καγκελάριο.

Ant1news

«Ατυχή» χαρακτήρισε ο Τούρκος Υπουργός για την Ε.Ε., Ομέρ Τσελίκ, τη δήλωση της Γερμανίδας Καγκελάριου, Άγκελα Μέρκελ, για τη μη ανανέωση της τελωνειακής ένωσης ανάμεσα στην Άγκυρα και την Ε.Ε., ενώ ο εκπρόσωπος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε τη στάση του Βερολίνου να υπαγορεύει την πολιτική που πρέπει να ασκούν όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί έναντι της Τουρκίας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, ο Ομέρ Τσελίκ εξέφρασε ωστόσο την πεποίθηση ότι τα διμερή προβλήματα δεν πρόκειται να βλάψουν τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε. Ο Τούρκος Υπουργός είπε ότι «η δήλωση αυτή της Άγκελα Μέρκελ αποδυναμώνει την Ε.Ε. ως θεσμό και ανοίγει το δρόμο για την αλλαγή του γενετικού χάρτη της Ένωσης».

Αλλά και ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραχίμ Καλίν, είπε επίσης ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα υποφέρουν από αυτή την απόφαση για την τελωνειακή ένωση.

«Δεν είναι δίκαιο για μία χώρα-μέλος της Ε.Ε. να κρατά μία τέτοια στάση, δίνοντας οδηγίες σε όλους τους θεσμούς της Ε.Ε. Η τελωνειακή ένωση είναι μία συμφωνία που στηρίζεται στη βάση του win-win. Μιλάμε για μία σχέση που ωφελείται τόσο η Τουρκία, όσο και η Ε.Ε. Επομένως, όταν εμποδίζεται ή σταματά, δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα υποστεί ζημία, αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες», είπε ο Καλίν.

«Δεν ανοίγουμε νέα ενταξιακά κεφάλαια και έχουμε μειώσει στο ελάχιστο την προπαρασκευαστική βοήθεια προς την Τουρκία. Επίσης, προς το παρόν η συμφωνία για την τελωνειακή ένωση δεν πρόκειται να ανανεωθεί», είπε η Μέρκελ χθες σε συνέντευξή της στο You Tube.

Η Τελωνειακή Ένωση μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. τέθηκε σε ισχύ στις 31 Δεκεμβρίου 1995. Περιλαμβάνει την ελεύθερη διακίνηση βιομηχανικών προϊόντων, αλλά όχι αγροτικών, υπηρεσιών και δημόσιων προμηθειών μέχρι σήμερα.