X

Ερντογάν προς Γερμανία: Χρειάζονται ένα χαστούκι στην κάλπη

Κλιμακώνεται η διπλωματική κρίση μεταξύ Άγκυρας και Βερολίνου. Νέα "πυρά" του Τούρκου Προέδρου κατά των Γερμανών πολιτικών. Τι είπε για την τρομοκρατία.

Ant1news

Να μην ψηφίσουν τους εχθρούς της Τουρκίας κάλεσε για άλλη μία φορά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τους Τούρκους που ζουν στη Γερμανία.

Σε ομιλία του κατά τη συνεδρίαση του κόμματός του αντέδρασε πάλι έντονα στα σχόλια Γερμανών πολιτικών σε βάρος της Τουρκίας.

«Η Γερμανία πορεύεται προς εκλογές αλλά ακόμα με μας ασχολείται. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, μου πετάει καρφί. Και ποιος είσαι εσύ; Ξέρετε τι λένε τώρα; ‘Ανακατεύεται στη δημοκρατική μας διαδικασία’. Τι σχέση έχει αυτό; Εγώ δεν πιάνω να κάνω αυτό που εσείς κάνατε σε εμάς. Εμείς απλώς λέμε στους πολίτες μας να δώσουν στην κάλπη ένα δημοκρατικό μάθημα στους εχθρούς της Τουρκίας, αυτό μόνο. Σε αυτές τις εκλογές χρειάζεται να φάνε ένα χαστούκι στην κάλπη», σημείωσε.

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, ο Ερντογάν τόνισε ότι η Τουρκία έχει αφεθεί μόνη της στον αγώνα κατά του ISIS και με σαφείς αιχμές προς τις ΗΠΑ, είπε ότι:

«Ούτε ανταλλαγή πληροφοριών δεν έκαναν καλά-καλά με εμάς. Η επιχείρηση Ασπίδα του Ευφράτη αποκάλυψε τα παιχνίδια της Δύσης στην περιοχή. Παίρνοντας με το μέρος τους κυρίως άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις συνεχίζουν με επιμονή το ίδιο σχέδιο (να αλλάξουν τα σύνορα). Μολονότι γνωρίζουν πολύ καλά αυτοί που εμφανίζονται ως φίλοι μας ότι το PKK με την PYD και την YPG και τις συριακές δημοκρατικές δυνάμεις και όλες οι οργανώσεις που έχουν δημιουργηθεί ή θα δημιουργηθούν είναι η ίδια δομή, αλλά αυτοί που εμφανίζονται ως φίλοι μας λένε ψέματα. Όποιος κοιτάξει την κατανομή των δυνάμεων στο χάρτη της Συρίας και του Ιράκ, θα δει καθαρά τον στόχο του παιχνιδιού που παίζεται. Ποιας χώρας τα όπλα έχει το PKK, ποιας χώρας τα όπλα έχει ο ISIS… Το γνωρίζουμε πολύ καλά».

«Όταν όλοι αυτοί που κάνουν επίδειξη ισχύος στην περιοχή σήμερα, σηκωθούν και φύγουν όταν θα έχουν τελειώσει, εμείς θα παραμείνουμε σε αυτή εδώ τη γεωγραφία. Δεν είναι αυτές οι χώρες που θα δώσουν έναν μακρύ και αιματηρό αγώνα εναντίον των τρομοκρατικών δομών που δημιουργήθηκαν κατά μήκος των συνόρων μας αλλά η Τουρκία. Ο στόχος τους μπορεί να είναι πολιτικός αλλά για μας είναι θέμα επιβίωσης. Όταν πρόκειται για την επιβίωσή μας, τίποτε άλλο δεν έχει και δεν θα έχει σημασία. Συμμαχία, σύμμαχος, εμπόριο, όλα αυτά μπορούν να χάσουν την ισχύ τους όταν πρόκειται για το μέλλον μας».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπογράμμισε ότι ακολουθούν διάφανη και ξεκάθαρη πολιτική και ρητορική:

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλος ηγέτης στον κόσμο που να είναι τόσο διάφανος, που να μιλάει τόσο ανοιχτά. Μιλάμε στα μάτια όλου του λαού μας, συζητάμε και εκφράζουμε τα αισθήματά μας. Παρομοίως σε θέματα που αφορούν τον κόσμο και την χώρα, λέμε την άποψή μας στην κοινή γνώμη. Ό,τι πρέπει να πούμε με την Δύση, δεν το λέμε πίσω από κλειστές πόρτες αλλά μπροστά στα μάτια του λαού και του κόσμου».