X

Πιλότους από το Πακιστάν ζητά η Τουρκία (βίντεο)

Σε απόγνωση οι επικεφαλής της πολεμικής αεροπορίας, μετά τις εμμονικές εκκαθαρίσεις του Ερντογάν, την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ.

Ant1news

Σε απόγνωση βρίσκονται οι επικεφαλής της Τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, μετά τις εμμονικές εκκαθαρίσεις του Ερντογάν στο στράτευμα που ακολούθησαν το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Για να κλείσει την βαθιά πληγή, η Άγκυρα ζήτησε την βοήθεια του Πακιστάν, χωρίς να υπολογίσει όμως, την σφοδρή αντίδραση των Ηνωμένων Πολιτειών.   

Με τις εκκαθαρίσεις Ερντογάν στο στράτευμα, εκδιώχθηκαν από τον Ιούλιο του 2016, 680 πιλότοι. Τα γεράκια της Άγκυρας σύμφωνα με την Cumhuriyet, αποτάνθηκαν στον αφοσιωμένο σύμμαχο προκειμένου να εξασφαλίσουν μόνο 3 εκπαιδευτές για τους νέους ίκαρους. Ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα η απάντηση της Ουάσινγκτον ήταν κάθετα αρνητική.

Την ίδια ώρα το τουρκικό καθεστώς για να αντισταθμίσει τις απώλειες με φιρμάνι  αποφάσισε ότι κανένας πιλότος δεν μπορεί να φεύγει από την αεροπορία πριν από την συμπλήρωση 18 ετών υπηρεσίας. Μ΄ αυτή τη ρύθμιση 200 πιλότοι εκ των οποίων 100 χειριστές F-16 πρέπει να επιστρέψουν στην ενεργό δράση. Ταυτόχρονα και τα άλλα επιτελεία εκπονούν αντίστοιχα σχέδια για την ενίσχυσή τους σε στελεχιακό δυναμικό. 

Πάντως σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα υψηλόβαθμο στέλεχος της τουρκικής αεροπορίας απάντησε στην αμερικανική άρνηση χρησιμοποιώντας ένα τουρκικό ιδίωμα που λέει ότι "αυτό σημαίνει ότι πέφτετε όπου κι αν βρίσκεστε". 

Η Άγκυρα κλιμακώνει τις προκλήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα επιμένει να ανεβάζει το θερμόμετρο της έντασης στην Κυπριακή ΑΟΖ, με το «Μπαρμπαρός» να συνεχίζει τους παράνομους πλόες του στα οικόπεδα 5 και 6, ενώ την Κυριακή αναμένεται η διεξαγωγή μιας ακόμη άσκησης με πυρά.

Με το κλίμα να οξύνεται επικίνδυνα, μήνυμα αποφασιστικότητας εξέπεμψε μέσω του ΑΝΤ1 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου.