X

Ερντογάν: αμυαλοσύνη το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Β. Ιράκ

«Πρόκειται για σοβαρή πολιτική απειρία» σχολίασε ο Τούρκος Πρόεδρος. Τι είπε για τις γερμανο-τουρκικές σχέσεις.

Ant1news

Σχετικά με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ στις 25 Σεπτεμβρίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχολίασε ότι «Δεν το βλέπω παρά ως έλλειψη μυαλού. Πρόκειται για σοβαρή πολιτική απειρία. Δεν μπορεί να υπάρξει μια τέτοια πολιτική αντίληψη».

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, επισημαίνοντας πως ο Μπαρζανί γνωρίζει τί σκέφτεται η Τουρκία σχετικά με το δημοψήφισμα ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Οι δηλώσεις του, κατά τη γνώμη μου, είναι πάρα πολύ λανθασμένες. Διότι γνωρίζει εδώ και χρόνια την ευαισθησία μας όσον αφορά την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Γνωρίζοντας αυτή την ευαισθησία μας και ότι το Κιρκούκ είναι μια ιδιαίτερη περιοχή, δεν θεωρώ καθόλου σωστό να επιχειρεί ακόμη και κάποιες επιχειρήσεις εκεί. Δεν έχει ειπωθεί ακόμη τίποτα. Δεν υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις. Η άποψή μας είναι σαφής, αλλά το επίπεδο της ευαισθησίας μας ο ίδιος (ο Μπαρζανί) θα το δει πολύ ξεκάθαρα μετά από την συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας και την συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 22 μηνός».

«Πρώτα από όλα εμείς έχουμε σύνορα 350 χιλιομέτρων δίπλα στο Ιράκ. Εδώ από τη μια υπάρχει το Ιράν και από την άλλη η Συρία. Είναι γνωστή η κατάσταση της Συρίας. Ποια είναι η στάση μας; Είναι η εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Και το Ιράν μοιράζεται την ίδια άποψη. Παρόλα αυτά αν εσείς προσπαθήσετε να κηρύξετε ένα ανεξάρτητο κράτος, συγνώμη αλλά κανείς δε θα σας πει ‘εντάξει’. Εδώ υπάρχουν οι Τουρκμένοι, στα νότια στην άλλη πλευρά, στη Μουσούλη υπάρχουν οι Άραβες. Δεν μπορείτε να τους αγνοήσετε. Ενώ όλα αυτά είναι ξεκάθαρα κανείς δεν θα πει ‘ναι’ έτσι εύκολα σε ένα βήμα που θα απειλήσει την εδαφική ακεραιότητα του Ιράκ. Δεν είναι εύκολο να λύσει αυτό το ζήτημα ούτε εσωτερικά το Ιράκ. Η κεντρική διοίκηση λέει ‘όχι’, δεν είναι δυνατό να πει «ναι» σε κάτι τέτοιο ούτε το ιρακινό κοινοβούλιο».

Όσον αφορά την κρίση στις γερμανο-τουρκικές σχέσεις, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ‘η Γερμανία έχει ανάγκη την Τουρκία’. Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγόρησε οι διοικούντες στη Γερμανία έχουν ξεπεράσει τα όρια, ειδικά την περίοδο του δημοψηφίσματος. Ωστόσο, είπε ότι η Αγκέλα Μέρκελ είναι πιο προσεκτική στις δηλώσεις της σε σχέση με άλλους πολιτικούς της Γερμανίας.

«Δεν γνωρίζω τι θα γίνει μετά τις εκλογές τους την επόμενη εβδομάδα, αλλά δεν πιστεύω ότι θα είναι όπως είναι σήμερα, η ατμόσφαιρα θα αλλάξει, διότι έχουν ανάγκη την Τουρκία», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.