X

Ποιες θα είναι οι κυρώσεις του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας για το Βόρειο Ιράκ

Συνεδριάζουν εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν.

Ant1news

Σήμερα θα συνέλθει εκτάκτως το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας και το υπουργικό συμβούλιο της Τουρκίας, προκειμένου να συζητήσουν και αποφασίσουν τη στάση τους απέναντι στο Βόρειο Ιράκ ενόψει του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Κουρδιστάν τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία Μαρία Ζαχαράκη, σύμφωνα με πληροφορίες το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, παρά τις κορώνες του Τούρκου προέδρου Ερντογάν, δεν μπορεί να κάνει και πολλά, παρά μόνο να προειδοποιήσει και να προβεί σε κάποιες βραχυπρόθεσμες κυρώσεις έναντι του ‘ακριβού’ του συνεταίρου, Μασούντ Μπαρζανί.

Έτσι λοιπόν, τα μέτρα που θα εξεταστούν εναντίον του βόρειου Ιράκ θα είναι κυρίως πολιτικά και οικονομικά.

Μην ξεχνάμε ότι οι τουρκικές εταιρείες αποτελούν την ατμομηχανή της οικονομίας του β. Ιράκ εδώ και 10 χρόνια. Οι εμπορικές συναλλαγές υπολογίζονται στα 8 δις. δολάρια και το μεγάλο εμπόριο γίνεται φυσικά στο πετρέλαιο. Η συνοριακή πύλη του Χαμπούρ είναι μία από τις μεγαλύτερες πύλες διακίνησης προϊόντων στην περιοχή της Μέσης Ανατολής.

Ενδεχομένως λοιπόν μία ανάκληση του Τούρκου γενικού προξένου στο β. Ιράκ, προκειμένου να μην δίνονται για ένα διάστημα βίζες στους εκεί Κούρδους επιχειρηματίες και κατοίκους να ταξιδέψουν προς Τουρκία, θα ήταν μία πρώτη ‘πολιτική’ αντίδραση της Άγκυρας.

Έπειτα, κλείνοντας για ένα διάστημα τη συνοριακή πύλη του Χαμπούρ καθώς και τον τουρκικό εναέριο χώρο προκειμένου να μην πραγματοποιούνται πτήσεις προς το Ερμπίλ, ο Ταγίπ Ερντογάν θα θελήσει να περάσει το μήνυμα ότι δεν παραμένει ποτέ ‘άπραγος’, ακόμη και εναντίον των ‘φίλων’ του, όταν κάτι δεν του αρέσει…

Ένα άλλο μέτρο που θα εξετάσει επίσης το Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας της Τουρκίας είναι για μία μικρή περίοδο να περιοριστεί το εμπόριο πετρελαίου, δηλαδή να ανακόψουν μέχρι ένα ποσοστό τη μεταφορά του μέσω Τουρκίας προς Ευρώπη, προκειμένου ο Μασούντ Μπαρζανί να πιεστεί και να αναζητήσει άλλες ακριβότερες ενδεχομένως διόδους.

Στο τραπέζι του ΣΕΑ ενδέχεται να τεθεί προς συζήτηση και στρατιωτική επιλογή περισσότερο όμως για λόγους εντυπωσιασμού παρά ουσιαστικούς. Σε συνέντευξή του στο ‘Ρώυτερς’ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι το Σαββατοκύριακο θα περάσει από την τουρκική εθνοσυνέλευση υπόμνημα, με το οποίο θα επιτρέπεται στον τουρκικό στρατό να πολεμήσει πέραν των συνόρων της Τουρκίας. Απόφαση που έχει λάβει και στο παρελθόν για να ‘κυνηγήσει’ αντάρτες του ΡΚΚ στα βουνά του β. Ιράκ.

Ο Μπαρζανί και η περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν είναι ένας μονάκριβος σύμμαχος της Άγκυρας στην περιοχή και είτε γίνει δημοψήφισμα είτε όχι, αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει τις ισχυρές από ‘μαύρο χρυσό’ σχέσεις των δύο συνεταίρων.