X

Με αντίποινα προειδοποιεί η Τουρκία για το δημοψήφισμα των Κούρδων

Τελεσίγραφο Ερντογάν στο βόρειο Ιράκ. Χαρακτήρισε το δημοψήφισμα "ευθεία απειλή" για την ασφάλεια της Τουρκίας. Αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου.

Ant1news

«Η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματα της που απορρέουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες σε περίπτωση που η Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ διεξάγει το δημοψήφισμα παρ’ όλες τις προειδοποιήσεις», υπογράμμισε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας της Τουρκίας.

Έπειτα από την 3ωρη συνεδρίασή του χθες το βράδυ υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία τονίζεται επίσης ότι «δεν είναι νόμιμη και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η διεξαγωγή δημοψηφίσματος από την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση του Ιράκ. Η Τουρκία είναι έτοιμη να συμβάλει στην επίλυση των προβλημάτων μεταξύ της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης του Ιράκ και της κεντρικής ιρακινής κυβέρνησης», όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΑ.

Το υπουργικό συμβούλιο κράτησε 2 ώρες και 10 λεπτά, το οποίο τελείωσε στις 23.40 τη νύχτα. Ουσιαστικά δεν ανακοίνωσε καμία απόφαση εναντίον του βόρειου Ιράκ, αλλά προειδοποίησε και πάλι…

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, Μπεκίρ Μποζντάγ, κάλεσε για τελευταία φορά -όπως είπε- την Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση να ‘λογικευτεί’ και να ακυρώσει το δημοψήφισμα, το οποίο χαρακτήρισε ευθεία απειλή στην ασφάλεια της Τουρκίας.

Όπως ανέφερε, όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι όσον αφορά τα μέτρα που θα λάβει σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί το δημοψήφισμα. Η τουρκική κυβέρνηση -είπε- έλαβε τις αποφάσεις και θα τις ανακοινώσει όταν θα κρίνει σκόπιμο.

Επανέλαβε δε ότι η Τουρκία διατηρεί τα δικαιώματά της που απορρέουν από τις διεθνείς και διμερείς συμφωνίες, όπως της Λωζάνης και της Άγκυρας-Ιράκ το 1946. 

Βίντεο από το υπουργικό που έγινε στο ‘λευκό σαράι’:

Ερντογάν για Μπαρζανί: Έχει χάσει την κατεύθυνσή του

Σε δηλώσεις τους προς τους δημοσιογράφους στο αεροπλάνο κατά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προειδοποίησε για άλλη μία φορά τη διοίκηση Μπαρζανί να διορθώσει αυτό το λάθος.

«Τα εδάφη εκείνα δεν ανήκουν μόνο στους Κούρδους. Είναι εντελώς λάθος κάποιοι να ενεργούν σαν να υπάρχουν μόνο αυτοί. Όταν κοιτάζουμε την ιστορική διάσταση του ζητήματος, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Βλέπουμε ότι ορισμένοι όσο πάει χάνουν για τα καλά την κατεύθυνσή τους. Και η διοίκηση του Βορείου Ιράκ πρέπει να σκεφτεί τί θα κάνει. Το Ιράκ άλλωστε έχει αποφασίσει: ‘Το βήμα που κάνετε είναι λάθος, δεν έχει ισχύ’. Αλλά επιμένουν. Και οι ΗΠΑ σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο που σκεφτόμαστε εμείς», ανέφερε.

 

Ερωτηθείς για το αν στη συνάντησή του με τον Τραμπ τέθηκε το θέμα με τους πυραύλους S-400, ο Ερντογάν ανέφερε ότι: «Ο Τραμπ δεν αισθάνθηκε την ανάγκη να αναφέρει το θέμα με τους S-400. Αυτό δείχνει τη σημασία της δικής μας αποφασιστικής στάσης. Υπάρχει βέβαια και το εξής. Αν οι Αμερικάνοι δεν είναι σε θέση να μας προσφέρουν κάτι ανάλογο, δεν μπορούν να μας πουν τίποτα».

Αναβλήθηκε η συνέντευξη Τύπου για το δημοψήφισμα

Η συνέντευξη Τύπου που επρόκειτο να δώσει σήμερα το πρωί στο Αρμπίλ ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί σε σχέση με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της περιοχής αναβλήθηκε για αύριο, Κυριακή, ανακοινώθηκε από το γραφείο του κούρδου πρωθυπουργού.

"Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί την Κυριακή. Η ώρα και τόπος θα ανακοινωθούν αργότερα", ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού του ιρακινού Κουρδιστάν, Νετσιρβάν Μπαρζανί.

Ο Μασούντ Μπαρζανί υφίσταται ολοένα και μεγαλύτερες πιέσεις και διεθνείς απειλές ώστε να ματαιωθεί η ψηφοφορία της 25ης Σεπτεμβρίου που θα μπορούσε να προκαλέσει αναταραχή στη χώρα.

Σύμφωνα με τις κουρδικές αρχές, μια νίκη του "ναι" στο δημοψήφισμα δεν θα οδηγήσει αμέσως στη διακήρυξη της ανεξαρτησίας αλλά θα αποτελέσει ένα μέσο πίεσης για την απόσπαση από την κεντρική εξουσία της Βαγδάτης παραχωρήσεων στις διαφορές που έχουν σχέση με το πετρέλαιο και τα δημοσιονομικά.