X

Ευθείες απειλές Ερντογάν - Γιλντιρίμ για εισβολή στο βόρειο Ιράκ

Eξαλλη” η Άγκυρα με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία των Κούρδων. «Τελεσίγραφο» Τσαβούσογλου για τους Τουρκομάνους.

Ant1news

Ευθεία απειλή απηύθυνε στον Κούρδο ηγέτη Μασούντ Μπαρζανί ο Ταγίπ Ερντογάν, αναφορικά με το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία που διεξάγεται σήμερα, λέγοντας ότι θα μπορούσε να στείλει τα στρατεύματά του στο βόρειο Ιράκ, όπως έκανε και στη βόρεια Συρία. 

«Έχουμε σύνορα 911 χιλιομέτρων με τη Συρία. Ποτέ δεν θα επιτρέψουμε μία κρατική δομή σε κράτη-τρομοκράτες. Μπορεί να εμφανιστούμε ξαφνικά μία νύχτα…. Το κάναμε με την “Ασπίδα του Ευφράτη” στη Συρία. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι για το Ιράκ και τη Συρία. Όπως καθαρίσαμε μία περιοχή από τον ISIS, το ίδιο μπορούμε να κάνουμε και στο Ιράκ», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τόνισε ότι «η απόφαση της Περιφερειακής Κουρδικής Διοίκησης στο Ιράκ μυρίζει καιροσκοπισμό,  αν λάβει κανείς υπόψη τις συνθήκες που επικρατούν στο Ιράκ. Είναι απαράδεκτο το δημοψήφισμα αυτό. Σταθήκαμε στο πλευρό τους στις πιο δύσκολες στιγμές. Η περιοχή δεν είναι μονάχα τόπος επιβίωσης μιας νομάδας. Το δημοψήφισμα είναι άνευ ισχύος και απαράδεκτο, χωρίς καν να κοιτάξουμε το αποτέλεσμά του».

«Κλείνουμε τα σύνορα»

«Τα βήματά μας στην Συρία δεν έγιναν άσκοπα. Αυτή τη στιγμή το Ιράν είναι στην ίδια κατάσταση. Τώρα επιτρέπεται μόνο η διέλευση προς την ιρακινή πλευρά από τα σύνορα. Θα κλείσουν οι διελεύσεις. Να δούμε τώρα πως και από πού θα διοχετεύει και θα πουλά πετρέλαιο η διοίκηση στο βόρειο Ιράκ. Για μας είναι μία βαλβίδα. Την κλείνουμε και τελειώνει εκεί το θέμα», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος.

 

Όπως ανέφερε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η προσπάθεια του Μπαρζανί να πάρει υπό τον έλεγχο του την περιοχή, δεν θα ωφελήσει σε τίποτα, αντιθέτως «θα προκαλέσει νέες συγκρούσεις, νέους πόνους, νέες τραγωδίες και νέες σφαγές που θα διαρκέσουν για χρόνια ολόκληρα».

Γιλντιρίμ: To πείσμα της Ερμπίλ αφήνει έδαφος για διαμάχες

Τα μένεα πνέει και ο Τούρκος Πρωθυπουργός εναντίον των Κούρδων του βόρειου Ιράκ, για το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της περιοχής από το Ιράκ.

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη, ο Μπιναλί Γιλντιρίμ επανέλαβε ότι το δημοψήφισμα είναι για την Τουρκία άκυρο και ανυπόστατο, ενώ έκανε λόγο για «πείσμα της Ερμπίλ που αφήνει έδαφος για διαμάχες».

Όσον αφορά τις κυρώσεις από τουρκικής πλευράς, είπε ότι θα ληφθούν μέτρα τόσο στις συνοριακές πύλες, όσο και στον εναέριο χώρο. «Δεν μπορεί να συνεχιστεί η καλή μας διάθεση απέναντι στην κουρδική διοίκηση», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι ήδη εκδόθηκε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Τούρκους πολίτες».

 

Καθησύχασε τους πολίτες της χώρας του ότι «δεν υπάρχει θέμα εμπλοκής σε πόλεμο», ωστόσο ζήτησε από την ιρακινή κυβέρνηση να συμμετάσχει στη στρατιωτική άσκηση που γίνεται στα σύνορα με το βόρειο Ιράκ.

«Μην πειράξετε τους Τουρκομάνους»

Ο κ .Γιλντιρίμ έστειλε πάντως σαφές μήνυμα στους Κούρδους, λέγοντας «αν ξεκινήσει πάλι σφαγή εναντίον των Τουρκομάνων στο βόρειο Ιράκ, κανείς να μην περιμένει ότι θα μείνουμε άπραγοι. Δεν δεχόμαστε καμία αλλαγή στο καθεστώς των συνόρων μας». 

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, απείλησε ότι αν γίνει οποιαδήποτε εχθρική ενέργεια εναντίον των Τουρκομάνων στο βόρειο Ιράκ, τότε η Τουρκία θα παρέμβει στρατιωτικά και μάλιστα άμεσα!​

Πώς οι τουρκικές κονσέρβες ‘καθησυχάζουν’ τις τουρκογενείς/μουσουλμανικές μειονότητες σε Ιράκ και Ελλάδα

«Όταν η μουσουλμανική μειονότητα στη Δυτική Θράκη το 1974 βρήκε στα βουνά της Ελλάδας κονσέρβες τουρκικές, όπως ψιθυρίζεται, τότε άρχισαν να κοιμάται ήσυχα», είπε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Χακάν Τσαβούσογλου, ο οποίος είναι ο ίδιος Δυτικο-Θρακιώτης (απλή συν-επωνυμία με τον Τ/ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου).

Μάλιστα συνέδεσε την ιστορία αυτή με το βόρειο Ιράκ, λέγοντας πως αν και οι Τουρκομάνοι της περιοχής βρουν εκεί κονσέρβες τουρκικές θα είναι επίσης ήσυχοι.

Σε ομιλία του στην Κωνσταντινούπολη, ο Τούρκος υπουργός είπε ότι θέλει να διηγηθεί μια ανέκδοτη ιστορία. «Θέλω να σας πω μια ιστορία από το ίδιο το παρελθόν μας ως αδελφός σας, που την άκουσα από την μητέρα, τον πατέρα, τους αδελφούς, τους συγγενείς και τους γείτονές μου. Το 1974 ξεκινά ένα πρόβλημα μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας με την επιχείρηση στην Κύπρο, ένας πόλεμος. Εκείνη την περίοδο πραγματικά οι αδελφοί ομογενείς μας (στη Δυτική Θράκη) ανησυχούν πολύ. Επειδή βρίσκονται μέσα στο ελληνικό κράτος. Από την άλλη πλευρά είναι η Τουρκία. Οι δύο χώρες είναι στο χείλος του πολέμου τηρώντας μια στάση εχθρική η μία απέναντι στην άλλη. Δεν ξέρουν τί να κάνουν. Δεν ξέρουν πού βρίσκονται. Δεν μπορούν να κοιμηθούν, είναι για μέρες σε αναμονή και πραγματικά με τέτοια ψυχολογία είναι αδύνατο να καθοδηγήσει κανείς εκείνη την κοινότητα. Και ακριβώς εκείνη τη στιγμή τί έγινε; Ξέρετε; Είτε είναι αλήθεια είτε δεν είναι, είτε έγινε είτε δεν έγινε, δεν το σκέφτομαι καν αυτό. Σε εκείνη την περιοχή, στα ελληνικά βουνά, λέγεται ότι βρέθηκαν κουτιά τουρκικών κονσερβών. Και τότε εκείνη η κοινότητα πραγματικά άρχισε να κοιμάται ήσυχα».

Το συμπέρασμα της ιστορίας του Τούρκου υπουργού ήταν το εξής: «Ας γίνουμε ένα, ας είμαστε μεγάλοι, ας σταθούμε όρθιοι, όλοι μαζί να γίνουμε μια Τουρκία», προσθέτοντας πως αν σήμερα οι Τουρκομάνοι δουν στα βουνά της περιοχής τους κουτιά από τουρκικές κονσέρβες, τότε σημαίνει ότι θα είναι ήσυχοι.