X

Για S-400, Συρία και Ιράκ συζήτησαν Ερντογάν και Πούτιν

Την αναθέρμανση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων επισφράγισε ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την επίσκεψή του στην Άγκυρα.

Ant1news

Πολύωρη συνομιλία είχαν Ερντογάν και Πούτιν στο Προεδρικό Μέγαρο της Τουρκίας. Επί τάπητος τέθηκαν το ζήτημα της αγοράς από την Άγκυρα των ρωσικών πυραύλων S-400, οι εξελίξεις στο Συριακό, το δημοψήφισμα στην Περιφερειακή Κουρδική Διοίκηση στο βόρειο Ιράκ, τα σχέδια για τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream, καθώς και οι διμερείς οικονομικές και εμπορικές σχέσεις.

Με την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επισφράγισε την αναθέρμανση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων.

Η διακαής επιθυμία της Τουρκίας να εξοπλιστεί με το πυραυλικό σύστημα S-400 έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στην ηγεσία του ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Ερντογάν φαίνεται πως αψηφά τις αντιδράσεις στους κόλπους της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Η επίσκεψη Πούτιν ήρθε δύο εβδομάδες μετά τη συμφωνία Ρωσίας-Τουρκίας-Ιράν για τη δημιουργία μίας “ζώνης αποκλιμάκωσης” της έντασης στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας. Τη Δευτέρα, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είχε προειδοποιήσει πως οι συνεχιζόμενες ρωσικές αεροπορικές επιδρομές συνιστούν παραβίαση των συμφωνηθέντων.

Από την πλευρά του ο Ερντογάν εστίασε στους Κούρδους του βορείου Ιράκ και το δημοψήφισμα για ανεξαρτησία, το οποίο θεωρεί ως απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας.

Όσον αφορά στην ενέργεια, οι δύο ηγέτες συζήτησαν το σχέδιο για τον αγωγό φυσικού αερίου “Turkish Stream” και για την κατασκευή του πυρηνικού σταθμού στο Ακούγιου, στο πλαίσιο των διμερών οικονομικών και εμπορικών σχέσεων.