X

Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία: δεν ήταν εύκολη η απόφαση για αναστολή της βίζας

Προειδοποιεί την Άγκυρα ο Αμερικανός Πρέσβης για περαιτέρω διαταραχή των σχέσεων των δύο χωρών.

Ant1news

Την απόφαση για αναστολή των ταξιδιωτικών θεωρήσεων δεν την πήραμε εύκολα, είπε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Τουρκία, Τζον Μπας, εκφράζοντας την ελπίδα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ. Πάντως διευκρινίζει ότι οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν και οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ εάν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλες πρεσβείες. Επισημαίνει ωστόσο ότι οι συλλήψεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, σε γραπτή του ανακοίνωση ο Τζον Μπας αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειες τους δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις εναντίον του υπαλλήλου τους, ενώ δεν επιτράπηκε στον υπάλληλο της αμερικανικής πρεσβείας -μετά τη σύλληψή του- να συναντήσει επαρκώς το δικηγόρο του. Αντίθετα οι τουρκικές αρχές ενημέρωναν τους δημοσιογράφους χωρίς να ενημερώνουν τον ύποπτο ή το δικηγόρο του.

Ο Αμερικανός πρέσβης αναρωτιέται εάν στόχος αυτών των συλλήψεων είναι πλήξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ ή εάν πρόκειται για ένα μεμονωμένο περιστατικό, αν θα πρέπει να περιμένουν και άλλες συλλήψεις υπαλλήλων της πρεσβείας.

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση η αναστολή της βίζας για τους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο Αμερικανός πρέσβης Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι προκαλεί λύπη. Ο Τζον Μπας επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι απαγόρευση βίζας εναντίον των Τούρκων πολιτών αλλά αναστολή των αιτήσεων για νέες βίζες. Ο Αμερικανός πρέσβης επισημαίνει ακόμη πως αντιλαμβάνονται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους αυτή η απόφαση και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ.