X

Το… “παράπονό του” είπε ο Ερντογάν στον Ντούντα

Τι περιμένει η Τουρκία εδώ και εξήντα τρία χρόνια και ποιοι την έχουν στην αναμονή…

Ant1news



Με την μπάντα να παιανίζει ένα γνωστό εμβατήριο του Τούρκου κλασικού μουσικού Ντεντέ Εφέντι ‘Ey But i nev’, υποδέχτηκε τον Ταγίπ Ερντογάν ο ομόλογός του Αντρέι Ντούντα στην Πολωνία, προκαλώντας ευχάριστη έκπληξη για τον πρόεδρο της Τουρκίας .

Κατά τα άλλα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1, Μαρία Ζαχαράκη, οι δυο ηγέτες μετά το πέρας των κατ΄ ιδίαν συνομιλιών έδωσαν κοινή συνέντευξη τύπου με τον Ταγίπ Ερντογάν να “παραπονιέται” πως η Ε.Ε. αυξάνοντας τα ενταξιακά κεφάλαια θέλει να εμποδίσει την ένταξη της Τουρκίας.

Ο Τούρκος πρόεδρος της Δημοκρατίας υπενθύμισε πως η Τουρκία περιμένει να ενταχθεί στην Ε.Ε. εδώ και 63 χρόνια:

«Οι χώρες οι οποίες εντάχθηκαν αφότου υποβάλλαμε εμείς αίτηση δεν μπορούν να συγκριθούν με εμάς. Ο λόγος που αυξάνουν τα κεφάλαια είναι να καταστήσουν αδύνατη την ένταξη της Τουρκίας. Αν δεν θέλετε να την πάρετε, πείτε το ανοιχτά. Ούτε εσείς να μας απασχολείτε ούτε εμείς να σας απασχολούμε. Περιμένουμε την απόφαση τους».

Σχετικά με το θέμα της απελευθέρωσης της βίζας στους Τούρκους πολίτες σχολίασε ότι «δεν υπάρχει βίζα για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής, αλλά η Τουρκία που είναι χώρα υποψήφια δεν μπορεί να μπει χωρίς βίζα. Είναι τόσο ανόητο πράγμα. Ζητάμε από τους φίλους μας στην Ε.Ε. να ασχοληθούν με αυτά. Το 2013 θα καταργούνταν οι βίζες. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα συνέχεια κωλυσιεργούν».

Αναφερόμενος στο θέμα των προσφύγων ο Ταγίπ Ερντογάν είπε πως η Τουρκία για τους περίπου 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες που φιλοξενεί μέχρι σήμερα ξόδεψε πάνω από 30 δισεκατομμύρια δολάρια και πρόσθεσε:

«Η Ευρώπη χορήγησε στήριξη 885 εκατομμυρίων ευρώ. Το ποσοστό που θα μας παρείχαν ήταν 6 δισεκατομμύρια ευρώ. Η Τουρκία τα διασφαλίζει όλα με τις δικές της δυνατότητες. Τα έξοδα που κάναμε ξεπερνούν τα 30 δισεκατομμύρια δολάρια». 

Από την πλευρά του ο Πολωνός πρόεδρος Ντούντα ευχήθηκε κάποια μέρα η Τουρκία να γίνει μέλος της Ε.Ε.